DP_Bonart-1280x150px

Exposicions

"Dibuixos de fum" de Jaume Faixó a la Galeria Richard Vanderaa

\
bonart girona - 21/02/22

Des del 19 de febrer, la galeria Richard Vanderaa de Girona presenta l’exposició temporal Dibuixos de Fum de Jaume Faixó. Aquesta exposició mostra una sèrie de dibuixos de fum que Faixó va realitzar durant l’any 1983 i que es van caracteritzar per l’abstracció geomètrica minimalista considerada la “més pura” de la trajectòria de l’artista.

La tècnica que es pot apreciar en aquests dibuixos és el collage de plans negres, molt ben delimitats i disposats sobre l’espai de color blanc. El crític d’art Arnau Puig va explicar sobre aquesta obra que “Faixó construeix un món de formes amatents només a frapar la sensibilitat i fer-la vibrar, sense recórrer ni a emocions ni a angoixes, per simple commoció estètica. Potser és per això que ha abandonat el gestualisme inicial que, en lloc de posar en evidència la composició, atreia l'atenció sobre la seva gènesi vital. Faixó es vol constructivista, però que la construcció es generi no de la geometria sinó des de la vida impulsora de l'activitat creativa. El formalisme de Faixó és creador d'ambients perfectament traduïbles en espais arquitectònics impulsors de nous condicionaments per a l'acció “.

Per la seva part, Faixó va comentar a l’any 1974 sobre aquesta sèrie que “en aquests primers dibuixos per a aconseguir el blanc total havia de recórrer al collage. Després vaig descobrir que el paper setinat permet una labor més directa. És com anar esculpint la massa de negre fins a treure la figura”. Més tard, al 1986, Faixó va explicar que tot i que utilitzava la mateixa tècnica des dels anys setanta, va canviar de formes i és des del 1978 que es va dedicar a treballar en blanc i negre. A partir d’aquí, és quant va deixar la figuració.

Al 1991 Faixó va afirmar que “crec que el màxim que pot aconseguir un artista és traspassar a la seva obra el seu estat d'ànim i les seves sensacions i fer- ho arribar, mitjançant l'obra, a l'altra gent”.

Aquesta mostra es podrà visitar a la galeria Richard Vanderaa de Girona fins al 26 de març del 2022, de dimarts a divendres de 17:00 a 20:00 hores i els dissabtes de 11:00 a 13:00 hores i de 17:00 a 20:00 hores.

JP_Bonart-180x180-Online_Impremta Pages - banner-180x178

Et poden
Interessar
...

DP_Bonart-1280x150px