Des del passat 15 de febrer del 2022 l’artista Guillermo Basagoiti presenta el seu projecte titulata “Volverás a casa” junt amb Sana López Abellán a l’Espai Tònic de la Bisbal d’Empordà. En aquest projecte també hi han participat com a recolzament tècnic, Matthew Leigh i Alberto Sepe.
Basagoiti ha informat que l’escultura protagonista d’aquest projecte viatjarà autònomament des de la Costa Brava fins a les Illes Balears per mar. Segons l’artista “l’escultura necessita el recolzament de tots els interessats/des per aconseguir-ho i és per aquest motiu que s’ha posat en marxa l’anomenat Goteo”.
Basagoiti i López han informat que s’està preparant un programa pilot per fer flotar l’escultura des de la Costa Catalana a la Illa de Mallorca, tot aprofitant els vents i corrents. Els dos tècnics utilitzaran una arquitectura loT (Internet de les coses) per transmetre la posició de l’escultura i les condicions ambientals al lloc web del projecte.
Pel que fa al darrer desafiament tècnic abans del llançament, és el de desenvolupar una bateria simple i un suministre de energia solar waterproof que resisteixi el viatje per mar de l’escultura.
L’escultura portarà un GPS que permetrà localitzar i recuperar la peça. Per altra part, els artistes han explicat que aquest “ens” parla de la nostra condició humana i els dinamismes que aquesta aporta. En aquesta metàfora, l’escultura pot representar a l’imigrant, la falta d’ arrelament, sense trobar mai un port mentre continua flotant d’aquí per allà sobre les onades tot i que potentment és persistent amb el seu desig de moures.
Aquest projecte proposa una intervenció artística completa que juga de forma conceptual i visual amb totes aquestes connotacions del material, relacionades amb la història i el present dels imigrants.
Tecnologia i art
L’escultura flotant, que té el seu origen en el projecte “En Expansión” , que és obra de Basagoiti, va plena de tecnologia registrant un periple sobre el mar. Via conexió satèl.lit el viatje es transmet en temps real com un projecte interectiu. S’ha desenvolupat un disseny d’un prototip amb IMERIR (Escola d’informàtica i Robòtica) Perpignan FR en que hi segueixen treballant en ell amb un equip especialitzat.
La imatge del mar és la protagonista del projecte i hi apareix com a fil conductor en les diferents facetes d’aquest. L’escultura que viatja, el punt de l’horitzó, la il·lusió d’un nou món, tots aquests elements formen part d’un procés on “lo psíquic” arriba al món exterior a través de l’acte artístic.
Segons els artistes “el mar arriba a ser una tela, una pantalla, on es poden plasmar diferentes realitats”. L’objectiu impulsor d’aquest projecte ha estat Cuba, concretament l’estret d’aigua entre Cuba i Miami, que és una distància geogràficament curta però que pot ser una distància i viatge determinants de vides i històries.
S’ha previst que el dia 2 d’abril d’aquest any es dugui a terme el llançament de l’escultura a la Costa Brava, concretament a l’Estartit.