320x100_Podcas Revistes

Notícies

"Bust de dona jove" de Picasso ja penja a les parets del Reina Sofia

\
bonart madrid - 11/02/22

El llenç de Picasso, Bust de dona jove (1906), s'ha incorporat a les parets d'una de les sales de la segona planta del Reina Sofia. L'obra, que ha romàs als magatzems del Museu des d'agost de 2015, com a dipòsit policial, quan va ser confiscada i després del corresponent procés judicial, entra ara a formar part de la Col·lecció convertint-se, a més, en una de les peces importants de la exposició Picasso 1906 que el Museu presentarà el 2023, coincidint amb la commemoració del 50è aniversari de la mort de l'artista malagueny.

Per a la historiografia referida a l'artista, 1906 és un any fonamental en la producció i la vida de Picasso: coincideix amb la presentació de l'exposició dedicada a Henri Matisse a la galeria Druet de París; el pintor descobreix al Louvre l'art iber d'Osuna i el Turó dels Santos, i estreta la seva amistat amb la família Stein. També és l'any en què viatja a Gósol, localitat lleidatana on roman al voltant de tres mesos. La revolució conceptual, estètica i formal que Picasso experimenta durant la seva estada a aquesta localitat és fonamental per comprendre la revolució cubista. Les troballes dutes a terme en aquest moment influiran decisivament no sols en el Cubisme, sinó també en l'evolució posterior de la pintura del segle XX, podent ser considerada fins i tot com una de les claus de l'art dels nostres dies. Segons els experts, aquest bust i altres de semblants constitueixen un precedent de l'emblemàtica pintura Las señoritas de Avinyó (1907), peça central del protocubisme i punt de partida del Cubisme.

Bust de dona jove va pertànyer al seu dia a Paul Guillaume, figura clau del col·leccionisme, la promoció i el comerç de l'art al París del primer terç del segle XX. Indicatiu de la rellevància de la Col·lecció Paul Guillaume és el fet que les peces que la integraven, majoritàriament, es conserven actualment al Musée de l’Orangerie, de París. El quadre va ser adquirit el 1977 a la Galeria Marlborough de Londres, per Jaime Botín, que el 2012 autoritza Christie's Iberica a vendre l'obra en una subhasta a Londres.

La Secretaria d'Estat de Cultura denega l'autorització al propietari perquè el quadre surti d'Espanya en haver estat considerat per la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric Espanyol, dependent del Ministeri de Cultura i Esport, per unanimitat, bé únic, inexportable, «en no existir una obra semblant en territori espanyol».

Aquesta decisió va quedar avalada a més per un informe d'una de les seves vocals, en aquell moment conservadora de pintura fins al 1939 del Departament de Col·leccions del Museu Reina Sofía, que va destacar l'excepcional importància de la pintura.

L'oli va ser interceptat el 31 de juliol de 2015 a Còrsega per la Guàrdia Civil i el servei de duanes de l'illa francesa. L'11 d'agost del 2015 el quadre va arribar al Reina Sofia custodiat per agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, com a dipòsit policial, i queda custodiat als magatzems en espera que finalitzessin les investigacions i el procés judicial.

El 14 de gener de 2020, el jutjat penal número 27 de Madrid dicta sentència en el sentit que s'ha produït un delicte contra el patrimoni històric espanyol. El quadre passa a ser propietat de l'Estat. El març del 2021 la Sala III del Tribunal Suprem desestima els recursos de cassació plantejats per Jaime Botín. El 89 Consell de Patrimoni Històric celebrat l'11 de novembre del 2021 a Menorca acorda destinar l'obra a la Col·lecció del Reina Sofia. El ministre de Cultura i Esport, Miguel Iceta, signa el 15 de novembre l'ordre ministerial d'assignació de l'obra a aquest Museu on es podrà veure a partir d'ara.

Fitxa:

Bust de dona jove (Head of a Young Woman).Pablo Picasso (1881-1973). París, tardor 1906. Oli sobre llenç, 54 x 42 cm. © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid, 2022

Nial nou-180x178FD_Online_BONART_180X180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90