Banner-Camara-domestica-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

El Bòlit homenatja Pere Portabella i inaugura "Acció Santos" i "Gosar poder"

El Bòlit homenatja Pere Portabella i inaugura \
bonart girona - 10/02/22

L'11 de febrer de 2022 a les 18.30 h tindrà lloc la inauguraciò de les exposicions Acciò Santos. El pensament musical al cinema de Pere Portabella, al Bòlit_PouRodò, i Gosar Poder, una instal·lació d'Isaki Lacuesta, al Bòlit_SantNicolau, comissariades per Ona Balló. L’acte comptarà  amb la presència de Pere Portabella nomenat doctor honoris causa per la Universitat de Girona. Aquestes dues propostes, que travessen l'obra del cineasta des d'una mirada contemporània, fílmica i sonora, s’han estrenat com a tret de sortida d’una programaciò que es desplegarà també al Cinema Truffaut i al Museu de l’Empordà i al Cineclub Diòptria de Figueres.

Acció Santos, al Bòlit_PouRodó, és una mostra que explora la relació entre el cineasta Pere Portabella (Figueres, 1927) i el músic Carles Santos (Vinaròs, 1940-2017). Una trobada que ha propiciat la creació d'espais sonors lliures i que ha donat lloc a una quinzena de pel·lí cules que inventen noves maneres d'associar el cinema a la música, tant des del punt de vista de l’escolta, com des del punt de vista de la relació entre la posada en escena, la narració i els instruments musicals. Les obres que es presenten posen de relleu una tensió entre espai, imatge i so, i conviden a concentrar-se en allò  que altrament seria inaudible o invisible. Com a espectadors estem més acostumats a "llegir" un primer pla visual que un primer pla sonor. Santos i Portabella es desfan d'aquesta submissió tradicional del so a la imatge des d'una poètica transgressora, que combina música clàssica i contemporània, detalls subtils i situacions inesperades.

El 9 de febrer a les 18.30h, el Bòlit ha programat una conferència titulada “La música diegètica de Carles Santos en el cinema de Pere Portabella” a càrrec d'Ona Balló, que tindrà lloc al Centre Cultural la Mercè. Parlem de música diegètica al cinema quan un personatge escolta o interpreta música durant la seqüència. Per a Portabella i Santos és el punt de partida per a començar a treballar. Sempre hi ha una raó de fons per introduir-la, perquè té un impacte en en la narració. No és il·lustrativa, actua. La presència de Carles Santos en el cinema de Pere Portabella permet reflexionar al voltant d’aquesta trobada insòlita entre imatge i so.

Gosar Poder, al Bòlit_StNicolau, és una instal·lació audiovisual inèdita d'Isaki Lacuesta (Girona, 1975). El 25 d'abril de 1970, va celebrar-se el Primer Festival Popular de Poesia Catalana a la sala Gran Price, seu de ball, boxa i la lluita lliure a Barcelona. Fou una festa poètica contra la dictadura, organitzada pels principals partits clandestins, en solidaritat amb el moviment obrer i en suport dels presos polítics. Ningú s'esperava que hi acabarien assistint unes 4.000 persones. Part d'aquest recital sense precedent quedà enregistrat a la pel·lícula Poetes catalans (1970), dirigida per Pere Portabella. El 5 d'octubre de 2020, el Teatre de la Biblioteca de Catalunya va acollir un nou recital per celebrar l'aniversari del Primer Festival Popular de Poesia Catalana, que va comptar amb la intervenció de poetes, artistes i activistes de diferents generacions. La pel·lícula Gosar poder (2021) registra aquest nou recital, muntat amb imatges de gestos i espais escollits pels poetes, en preguntar-los què volien que filméssim per tal de representar-los.

Per primera vegada aquí es presenta Gosar poder en format d'instal·lació audiovisual: un muntatge que dessincronitza i dissocia els ingredients de la pel·lícula –paraula, so, psicofonies del 1970, imatges del nou recital, retrats de la vida quotidiana dels poetes–, per convidar els mateixos visitants d'aquesta exposició a remuntar-los mentalment com més els plagui, com gosin.

inclassificablescanal-mnactec-180-180

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1