JP_Bonart-1280x150px-Online-

Exposicions

"Morandi. Ressonància infinita" a la Fundació Catalunya La Pedrera

\
bonart barcelona - 04/02/22

 

Organitzada per la Fundació MAPFRE i la Fundació Catalunya La Pedrera, Morandi. Ressonància infinita fa un recorregut retrospectiu per l'obra de Giorgio Morandi (Bolonya, 1890-1964), un dels artistes més significatius i inclassificables a la història de l'art del segle XX.  Fundació Catalunya La Pedrera acull aquesta exposició del 4 de febrero al 22 de mayo de 2022.

L'exposició Morandi. Ressonància infinita, comissariada per Beatrice Avanzi i Daniela Ferrari, conservadores del Museu di Art Moderna i Contemporanea di Trento i Rovereto (MART), reuneix una cuidada i significativa selecció de pintures, dibuixos i gravats procedents de diversos museus i col·leccions particulars d'Europa. Pintor inclassificable, però figura cabdal del panorama artístic de la primera meitat de segle XX, el pintor i gravador italià Giorgio Morandi (1890-1964) pot ser considerat un artista atemporal, l'obra del qual destaca per la gran qualitat i pel seu alt grau de refinament , amb un llenguatge totalment personal. Tot i que no es pot emmarcar en cap dels grans moviments de l'art contemporani, el seu treball intenta captar la realitat de la manera més fidel possible a través de la llum, el color i els valors volumètrics, en una recerca constant de l'essència de la pintura .

El pintor italià a penes va viatjar fora d'Itàlia i va romandre gairebé tota la vida a casa-taller de la Via Fondazza a Bolonya. Allí va abordar un treball en què els objectes quotidians, les flors i el paisatge es van convertir en protagonistes, amb la intenció de crear, tal com va assenyalar Ardengo Soffici, "un conjunt harmoniós de colors, formes i volums que obeeixen exclusivament a les lleis de la unitat, com la bellesa dels acords".

Morandi sempre va treballar una pintura figurativa, fonamentalment natures mortes i esporàdicament alguns paisatges, que de mica en mica es va anar fent més simbòlica. El mateix Morandi va arribar a afirmar que "els sentiments i les imatges que el món visible desperta en nosaltres són molt difícils d'expressar o potser inexpressables amb les paraules, perquè estan determinades per formes, colors, espai i llum". El seu estil, en què destaca per sobre de tot l'ús magistral de la llum, es basa en la recerca d'una simplificació formal en què els temes es redueixen a allò essencial. Per a Morandi l'ús de la reiteració va ser clau, i el mateix conjunt d'objectes va ser revisitat per l'artista una vegada i una altra en pintures i aiguaforts.

Crèdit de foto: Giorgio Morandi. Natura morta, 1953-1954.

JP_Bonart-180x180-Online_GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1