La Fundació Mies van der Rohe ha presentat el seu programa d’activitats per a l’any 2022, que serà un dels més internacionals i variats fins ara i que la confirma com a protagonista cultural en la divulgació de l’arquitectura, l’art, la música, la dansa o el cinema. El Pavelló esdevé espai de trobada per dissenyar futures maneres de viure conjugant la cultura, la natura, la inclusió social i la recerca.
El 12 de maig, l’EU Mies Award portarà a Barcelona les veus i els debats més actuals de l’arquitectura contemporània. El paper de l’arquitectura en la consecució de l’equitat i la democràcia mitjançant la inclusió i l’acceptació de la diversitat serà l’aspecte més destacat de les converses entre els autors i clients de les obres guanyadores i finalistes, els reconeguts membres del jurat i representants polítics com la Comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, de la Comissió Europea, Sra. Mariya Gabriel, també responsable dels programes Horizon Europe i Creative Europe. Aquesta gran celebració oberta a tothom permetrà també endinsarse en les 40 obres seleccionades d’entre 532 nominades en una exposició itinerant que començarà el seu recorregut a Barcelona i participar en la cerimònia d’entrega de premis – amb sorpreses incloses – a l’esplanada del Pavelló Mies van der Rohe. Aquest 2022, l’exposició viatjarà a Colònia, Brussel·les i Viena. L’EU Mies Award també es presentarà a altres ciutats europees com Belgrad en el context del Festival BINA, Belgrade International Architecture Week, i ciutats d’altres continents com Montevideo o Xangai.
A finals d’any s’iniciarà el Young Talent Architecture Award 2023, que reunirà les escoles d’arquitectura, els joves arquitectes i les propostes més destacades sobre com afrontar els reptes del moment i del futur. L’edició d’enguany és especial per la implicació de la Fundació Mies van der Rohe en les activitats de l’Any Europeu de la Joventut.
Addicionalment els materials procedents de l’Arxiu de l’EU Mies Award han fet possible quatre exposicions, en quatre seus diferents: Estratègies de transformació: arquitectura que cuida al Pavelló de Lituània de l’Expo 2020 Dubai, EU Mies Award in Poland” al Zodiak de Varsòvia, YTAA 2020 a la Universitat d’A Coruña i Transformació a gran escala, un nou repte de sostenibilitat. Kleiburg a Amsterdam, Grand Parc a Bordeus sobre habitatge col·lectiu a Le Pavillon de Caen. Aquesta darrera exposició viatjarà durant el primer semestre a Madrid en el context del Fòrum Internacional de la Unió Internacional d’Arquitectes – "Affordable Housing Activation".
Els resultats dels treballs de recerca guanyadors de la segona edició de la Beca Lilly Reich es presentaran el 8 de març amb un avançament del documental [On Set with] Lilly Reich de Laura Lizondo Sevilla, Débora Domingo Calabuig i Avelina Prat García que posteriorment es presentarà íntegrament com a esdeveniment col·lateral del Festival Internacional de Cinema d’Arquitectura de Barcelona – BARQ 2022 (10 al 15 de maig) i la presentació dels treballs de les tres guanyadores de la categoria de Treballs de recerca de batxillerat. Coincidint, el 16 de juny, amb el 137 aniversari del naixement de l’arquitecta alemanya, es llançarà la tercera edició de la beca, les propostes guanyadores de la qual es faran públiques el Dia mundial de l’arquitectura, el primer dilluns d’octubre.
D'altra banda, el El Pavelló convidarà a debatre i a pensar en els reptes que s’han de respondre de manera global amb arquitectes, escultors, dissenyadors, músics i altres artistes. Destaca la naturalització de l’estany amb la introducció de les plantes aquàtiques que originalment tenia el Pavelló de 1929, aportant un canvi d’imatge a una de les obres d’arquitectura de la ciutat més apreciades en l’àmbit mundial: “Water Lilies” (Centrala, Varsòvia). També destacarà el dinamisme i la vitalitat que aportaran al Pavelló les intervencions “Psicoarquitectura” (Óscar Abraham Pabón, Caracas-Barcelona), “Mass Madera” (Vicente Guallart i Daniel Ibáñez, Nova York-Barcelona), “The Grid” (Eugenia López Reus & Miguel Jaime, CritTeam, Barcelona) i “The Mineral Model” (Ciro Najle, Josep Ferrando i Anna Font, Buenos Aires-Barcelona), que aprofundiran en la materialitat del Pavelló i l’impacte de les indústries creatives i de la construcció.