canal-mnactec-1280-150

Notícies

William Turner arriba al MNAC

William Turner arriba al MNAC
bonart barcelona - 26/01/22

El Museu Nacional presentarà, el 2022, una dotzena de projectes expositius de diferents formats i característiques, sempre relacionats amb les col·leccions, i alguns connectats amb temes ineludibles del nostre present. Aquest serà un any d’intensa col·laboració amb els museus del país i alhora de reforç de les aliances amb museus internacionals. També serà un any en què les col·leccions continuarán creixent en tots els àmbits que abasta el museu però amb especial èmfasi en fer visibles les dones artistes i en continuar construint la prolongació de la col·lecció del museu fins la postguerra i la segona avantguarda.

En col·laboració amb la Tate de Londres, al mes de maig el MNAC presentarà una exposició de William Turner i, en paral·lel, hi exposaran una selecció d’obres del segle XIX, de la col·lecció del museu, que mostren la sensibilitat dels artistes cap a la natura. Aquestes dues exposicions posen el focus en la qüestió mediambiental. També és fruit de la col·laboració internacional, aquesta vegada entre tres institucions (Museo del Prado, Museo Barberini i Museu Nacional), la mostra que permetrà reunir per primera vegada les pintures murals que Annibale Carracci va realitzar a inicis del segle XVII a la Capella Herrera de Roma. Aquesta mostra, prevista per a l’any 2020, es va veure afectada per la crisi sanitària i es presentarà a Barcelona a partir de l’1 de juliol. El 2022 serà també l’any en el qual la gran exposició Gaudí organitzada pel museu viatjarà a París, al Musée d’Orsay.

Dues exposicions monogràfiques continuen las tasca de recuperació i revisió de figures clau del país que el museu porta ja anys realitzant. En primer lloc, es presenta una artista pràcticament inèdita, la fotògrafa ampurdanesa Mey Rahola, que als anys 1930 va obrir camí a la modernitat i que ha romàs fins ara oculta. La mostra tindrà una exposició paral·lela al Museu de l’Empordà de Figueres. La segona exposició monogràfica estarà dedicada a una figura polièdrica de la col·lecció d’art modern, Feliu Elias, pintor, dibuixant, caricaturista i crític d’art. En aquest cas l’exposició del museu es veurà complementada amb una altra mostra al Museu d’Art de Sabadell. Dos projectes aporten noves investigacions i coneixement sobre dos artistes de la col·lecció. El primer, la mostra Borrassà i la catedral de Barcelona, que permetrà presentar dues obres d’aquest destacat artista del Gòtic Internacional adquirides per la Generalitat de Catalunya i dipositades al museu i explicar el treball del seu taller, actiu a Barcelona a finals del segle XIV. El segon projecte, Arxiu Anglada Camarasa, gràcies a la donació de l’arxiu de l’artista per part de la filla del pintor, permetrà descobrir aspectes inèdits sobre el seu procés de treball.

Finalment, i com a continuació de una línia ja consolidada del museu com espai per al treball dels artistes i la creació contemporània, cal destacar la instal·lació ID Project de l’artista Jordi Bernadó, que es presentarà a inicis de l’estiu a la sala Oval i que de nou permetrà al museu plantejar qüestions de màxima rellevància a l’actualitat, com el canvi climàtic, la defensa dels drets humans, el feminisme o els reptes científics. La intervenció Maternasis presentarà obres d’artistes com Núria Pompeia, Mari Chordà i Roser Bru sobre el tema de la maternitat. La tasca del Museu Nacional desborda, però, amb molt les parets del propi museu a Montjuïc, i s’estén gràcies a les col·laboracions que el 2022 abasten més de vint museus i institucions de tota Catalunya, mitjançant préstecs i dipòsits i participant en exposicions i projectes museogràfics. El museu també dona a conèixer les seves col·leccions fora de Catalunya gràcies a l’acord amb la Fundació “la Caixa” i als préstecs que realitza a diferents museus espanyols i estrangers.

GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180Banner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal