Mèdol. Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona presenta tota la programació de 2022. El nou equipament artístic, un dels vuit centres territorials del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya, dirigit pel gestor cultural Vicent Fibla (Sant Carles de la Ràpita, 1970) i que va obrir les portes el passat mes de novembre, neix amb l'objectiu de vertebrar i dinamitzar els agents artístics del Camp de Tarragona, i de crear sinergies i col·laboracions amb altres espais i equipaments de la ciutat
La programació de 2022 combina propostes expositives d’artistes consagrats com cabosanroque, amb joves creadors com Ivan Forcadell, i activitats de producció pròpia, resultat de residències artístiques, i en col·laboració amb agents culturals i entitats del territori.
La temporada artística de Mèdol arrenca amb extincióFest, un festival comissariat per Oriol Fuster Cabrera que convida al debat i a la reflexió sobre allò que s’extingeix, i que combina exposicions, conferències i concerts. L'ExtincióFest, que s’instal·la a Tarragona després d’una primera edició a Lo Pati, Centre d’Art Terres de l’Ebre, programa del 22 de gener al 6 de març una doble exposició col·lectiva sobre l’autodestrucció i la pèrdua de la biodiversitat, amb les artistes Beatriz Regueira, Elena Blesa, La Queency, Marc Suanes, Mari Reme Silvestre, Neisha, Roser Vernet, Kamran Behrouz i Helena Vinent; les actuacions de la cantautora mallorquina Joana Gomila o la rapera valenciana Tesa, presentacions de la filòsofa Marina Garcés i del periodista especialitzat en LGBTI+ i gènere Rubén Serrano, l’espectacle de dansa “Tant de bo fos blanc” de Ricard Boyle & Andrea Bel o l’actuació poètico-musical de Vladivostok, entre altres activitats.
El pensament ecològic i la reflexió mediambiental arriben de la mà de Cultura Verda, un festival transversal i multidisciplinari comissariat per Freya Day que utilitza la creació artística contemporània com a eina per a sensibilitzar sobre la sostenibilitat. En la segona edició del festival, nascut el 2021, Mèdol acull una exposició col.lectiva amb artistes com Albert Macaya, Àlvar Calvet, Aureli Ruiz, Núria Rión, Roger Caparó o Roser Oduber, entre altres, que es podrà veure entre els mesos de març i maig.
Mèdol acollirà la primera exposició individual de gran format del jove artista canareuIvan Forcadell (Alcanar, 1993). Artista multidisciplinari, desenfadat i irreverent, Forcadell juga amb els colors cridaners i les textures per crear composicions d’art pop conceptual amb un to irònic i estil desacomplexat. La darrera planta de la Casa Canals, que podria haver allotjat els cossos servicials de la casa senyorial, allotja en aquesta ocasió una habitació de pagès: un cos suposadament igual de servicial i que produeix per altri. Forcadell -basant-se en la seva pròpia família com a referent proper de la pagesia- mostra amb fervor aquest món, on brollen les tempestes, les inundacions, la màgia quotidiana, les verdures que sostenen la vida; una cambra insospitada, un llit místic, unes rauxes eròtiques, unes parets imaginades, un folklore molt viu. L'exposició, curada per la jove comissària independent i crítica d’art Gabriel Virgilio, es podrà visitar de juny a setembre.
L’artista Fito Conesa (Cartagena, 1980) comissaria Ones de Resistència, una exposició col·lectiva i un cicle d’activitats resultat de la col·laboració amb entitats com l’Escola de Música de Tarragona o el Cor Femení. Ones de Resistència, que tindrà lloc entre octubre i desembre, es configura a partir de conceptes com l’espontaneïtat, l’accident, la casualitat, el progrés, els avenços tecnològics, el DIY i el biohacking, els ecosistemes i els esquemes invisibles del cos i la (im)possibilitat de comunicar-se amb qui no vol o no pot escoltar.
cabosanroque presentarà “Dimonis”, la instal·lació sonora que en aquesta ocasió ha comptat amb la col·laboració del cantaor Niño de Elche, de la ballarina Rocío Molina i del poeta Enric Casasses. El duo barceloní de música experimental s’ha fixat en una de les vivències més particulars del poeta Jacint Verdaguer, els exorcismes en els quals va participar entre el 1890 i el 1893 a Barcelona, tot recreant l’espai i les oracions d’aquests rituals que el públic podrà modificar lliurement. La instal·lació es podrà visitar els mesos de novembre i desembre.
Amb la voluntat d’arribar a altres espais de la ciutat, Mèdol presenta Espais Inerts, un projecte de producció pròpia que, fora de les parets de Casa Canals, activa espais de la ciutat a través de l’acció artística. Espais Inerts, que se celebrarà els dies 6, 7 i 8 de maig i que està comissariat per Marta Oliveres, programa espectacles de dansa i performances de Sònia Gómez, Nico Baixas, Xesca Salvà o Marga Socías, entre altres, a la Plaça del Fòrum, a l’exterior del Mercat o al Pati de Casa Canals.
El nou Espai L de Casa Canals, un entorn expositiu destinat a les propostes més emergents del territori, acull Espais Crítics, sis exposicions de petit format amb una duració de sis setmanes cadascuna, amb artistes com Nil Joan (Cabra del Camp, 1995), Iria Rodon (Valls, 1996), Mario Santamaria (Burgos, 1985) o Anna Dot (Vic, 1991), entre altres. El cicle, que se celebrarà de gener a desembre de 2022, està comissariat per Quim Torres, historiador de l’art i comissari, coordinador de la revista Artiga i col·laborador del MACBA i el Museu de Valls.