1280x150

Exposicions

Eugenio Ampudia: "Concert pel biocè"

Eugenio Ampudia: \

La pandèmia mundial desencadenada per la Covid-19 va fer-nos qüestionar i replantejar, gairebé d’un dia per l’altre, molts dels nostres hàbits vitals. El fet de veure’ns obligats a recloure’ns dins de les nostres cases i viure tan sols amb el més essencial i deixar el món buit de presència humana durant unes llargues setmanes va posar en dubte el nostre paper i la nostra actitud davant del món. És el cas de l’artista Eugenio Ampudia (Melgar, Valladolid, 1958), que a través de l’obra Concert per al biocè (2020), no exempta de polèmica, plantejà una refl exió que posa en qüestió la nostra relació amb el món que ens envolta. L’artista ideà un concert al Gran Teatre del Liceu destinat a un total de 2.292 plantes que ocupaven totes les localitats. L’obra interpretada era la peça musical Crisantemi, una obra creada per Puccini després de la mort d’Amadeu de Savoia, duc d’Aosta. La peça, interpretada per un quartet de corda, es desenvolupà davant d’una sala sense cap més presència humana que la dels seus intèrprets. El concepte biocè, plantejat per la comissària de l’acció, Blanca de la Torre, es presenta com a contrapunt a l’antropocentrisme en el qual vivim immersos. Substituir l’antropocè pel biocè.

L’acte orquestrat –mai millor dit– al Liceu pretenia esdevenir un acte simbòlic que fes reflexionar els espectadors i replantejar-se un canvi de paradigma que posés fi al procés de degradació de l’espai natural en el qual vivim immersos i iniciar una nova vida amb igualtat entre espècies. En definitiva, en paraules dels organitzadors, el concepte biocè apel·la al “començament d’una nova era que situï, finalment, la vida al centre”. Aquesta acció, però, maglrat tingué una gran difusió a les xarxes i els mitjans de comunicació, també arribà acompanyada de polèmica donades les similituds amb algunes obres plantejades per Perejaume, que també havia explorat prèviament el concepte de la planta com a públic, per exemple, l’any 2015, al Teatre de Salt.

Ara, un any més tard, Ampudia presenta una exposició que recull i documenta aquest Concert per al biocè, que es podrà veure a l’Espai Isern Dalmau de la Fundació Coromina de Barcelona fins al 29 de gener. L’exposició conclou el procés iniciat al Liceu amb un recull de quatre fotografi es de gran format i un vídeo que registren l’acció en una petita instal·lació que evoca –més que no recrea– les plantes que ocuparen les localitats del Liceu per assistir a un concert en favor del biocè.

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021M_Online_BONART_180X180-25

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88