Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Notícies

La Nit de les Revistes i la Premsa en Català reivindica el sector com a motor de l’ús social de la llengua

La Nit de les Revistes i la Premsa en Català reivindica el sector com a motor de l’ús social de la llengua
bonart barcelona - 01/12/21

 

L’APPEC editors de revistes i digitals ha celebrat la 21ª edició de la Nit de la Premsa i les Revistes en Català, que és l’acte institucional de referència del sector i en el qual es reconeixen anualment la tasca i la trajectòria de les publicacions —en format físic i digital— dels Països Catalans. La Nit de la Premsa i les Revistes en Català està organitzada per l’APPEC amb l’Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC) i, en aquesta edició, s’hi ha incorporat l’Associació Catalana d’Editors de Diaris (ACED).

Enguany, la Nit de les Revistes i la Premsa en Català ha tingut especial rellevància en un context en què hi ha una preocupació generalitzada sobre el retrocés en l’ús social del català, tal com apunten diversos estudis recents. Per això, aquesta celebració ha servit per reivindicar el paper de les revistes que proporcionen un mapa comunicatiu en català ric, plural i divers i, així, contribueixen a fer possible una oferta mediàtica de qualitat en llengua catalana.

Una de les principals novetats d’aquesta 21a edició ha estat el lliurament de nous premis: millor disseny editorial; millor reportatge de revistes, premsa i digitals; i millor publicació de premsa diària. L’ampliació dels guardons coincideix amb la incorporació de l’Associació Catalana d’Editors de Diaris (ACED) com a nova entitat que participa en l’organització de l’esdeveniment i que, per tant, consolida la Nit com la gran cita anual del sector de les revistes i la premsa en català. 

L’acte, que ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha tornat a ser presencial i, per primera vegada, s’ha celebrat a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm de Barcelona. A més, l’esdeveniment s’ha retransmès a través del canal de YouTube de l’APPEC per ampliar-ne l’abast i la cobertura. 


Dotze mitjans de comunicació premiats i 3 reconeixements a la trajectòria

La finalitat dels premis de la Nit de la Premsa i les Revistes en Català és reconèixer l’excel·lència i la qualitat del sector arreu dels Països Catalans. En aquest sentit, el premi a millor publicació ha recaigut en Camacuc, en la categoria de revistes; Diari de Girona, en la nova categoria de premsa diària; L’Eco de Sitges, en premsa no diària; i Fosbury.cat en la categoria de digital. 

Així mateix, el nou premi de millor disseny editorial ha distingit la Revista Musical Catalana, en l’apartat revistes; El Periódico, en premsa; i El Temps de les Arts, en digital. Respecte al guardó a millor reportatge, els premiats han estat Cavall Fort, en la categoria de revistes, pel treball periodístic ‘Un munt de plàstics’; Som Garrigues, en la categoria de premsa, per la investigació 'Qui és qui en l’allau de macroprojectes de renovables’; i Adolescents.cat, en la categoria de digital, per un reportatge sobre l’assetjament escolar i que té com a titular la impactant declaració d’un dels testimonis: «He fet teràpia per entendre que li estava destrossant la vida». 

Un any més, la Nit concedeix el Premi a la millor portada, en la categoria de revistes i premsa, a través de votació popular. Després d’una votació online, els tres finalistes de cada categoria han estat: Dialogal, Sàpiens i Saó (revistes); Diari de Terrassa, Nova Tàrrega i Segre (premsa). Els guanyadors són escollits entre les votacions dels assistents a la Nit i es faran públics un cop passada aquesta celebració. 

La Nit de les Revistes i la Premsa en Català també distingeix, en cada edició, les publicacions que celebren una efemèride especial. Són els reconeixements a la trajectòria que, enguany, han rebut la revista Estris pels seus 50 anys de trajectòria i la revista El Ter i la revista Penell, que compleixen el 25è aniversari. 

 

Premis especials de la junta de l’APPEC 

Durant la Nit de les Revistes i la Premsa en Català, conduïda per l’escriptor Màrius Serra, la junta de l’APPEC també ha lliurat els premis especials, que aquest any ha  decidit concedir a persones i entitats que han destacat en la seva tasca per a la dinamització de la llengua catalana. 

En aquest sentit, el Premi Cultura ha estat per la lingüista i professora Carme Junyent pel seu “compromís insubornable amb el país, la llengua i la cultura que es posa de manifest en una feina llarga, intensa i continuada per impulsar, protegir i defensar el català sense embuts i sense concessions”. 

El Grup Bon Preu ha estat guardonat amb el premi Societat. En aquest cas, l’APPEC ha reconegut el fet d’haver creat un gran grup empresarial “compromès amb el país, la llengua, la cultura i la societat”. L’entitat ressalta el seu compromís amb el país i la cultura catalana, que es demostra de manera continuada amb l’aposta pels productors locals i de proximitat, però també amb la normalització de l’etiquetatge en català. 

Per últim, el periodista català Gustau Alegret ha rebut el premi de Comunicació. L’APPEC valora la seva trajectòria professional a Catalunya, a l’Estat espanyol, als Estats Units i l’Amèrica Llatina, “amb una feina farcida d’èxits que ha contribuït a posar en el mapa la qualitat i el prestigi del periodisme català”. 

 

L’APPEC, impulsor de la Nit de les Revistes i la Premsa en Català 

L’APPEC editors de revistes i digitals agrupa i representa a les més de 200 revistes i mitjans digitals dels Països Catalans. Des de 2016, el seu president és Germà Capdevila. L’entitat aglutina el sector i assessora les publicacions per fer front als problemes professionals, defensa els seus interessos enfront de les institucions, ofereix serveis comuns com la formació de personal, la gestió de serveis com agència de publicitat conjunta i el servei de gabinet de premsa. 

Entre els seus objectius, treballa per fer créixer la lectura de revistes i digitals en català. Per això, promou campanyes de publicitat per millorar vendes, posicionar 
publicacions, ampliar els lectors... Com ara la campanya de publicitat: ‘Les revistes t’acompanyen sempre, per fer camí’, amb la qual es vol donar més visibilitat a les revistes i digitals associats i potenciar la seva lectura. 

Des de l’APPEC es duen a terme diverses accions per fomentar la lectura de revistes, com l’IQUIOSC.cat en ruta, una caravana de revistes que apropa les publicacions a pobles on no arriben per falta de punts de venda. A més, entre els seus projectes, destaca la plataforma iQUIOSC.cat, el quiosc digital de les publicacions en català. 

 

 

Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90DP_Bonart-180x180

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal