PB_Online_BONART_1280X150

Certàmens

Lluèrnia, foc i llum a Olot

Lluèrnia, foc i llum a Olot
Conxita Oliver olot - 26/11/21

El foc i la lluminària com a mitjans creatius són els elements sobre els quals Lluèrnia, el festival del foc i la fum, que va tenir lloc del 12 al 18 de novembre. Lluèrnia visualitza la relació de la ciutat  i el seu entorn, amb la ignició dels volcans i la llum visionària com a eix conductor. Un festival de carrer que, en aquesta desena edició, s'ha consolidat a la programació de tardor tot posant en relleu la consideració del foc com a element fundacional de la nostra cultura.

 

L’ésser humà sempre ha tractar de posar llum a la foscor. El foc és, de fet, la transposició del sol: foc i sol estan íntimament units en l’imaginari col·lectiu. Al llarg de la història, el foc ha estat un dels quatre elements naturals més admirats i alhora més temuts. Tot i el seu ús pràctic, sovint també se li ha atribuït un significat espiritual i místic, relacionat amb deïtats, sentiments i guerres.  El sentit solar de la flama i la seva visió de constant moviment estan associats a la idea de vida, salut i energia espiritual, per això Heràclit va veure en el foc l’agent de transformació i regeneració. Però si el foc s’associa a llum, vida, calor, força, energia, escalfor, amor, purificació, festa, joc, pertinença o llar, també es pot associar a nit, destrucció, guerra, dolor, amenaça o domini.

Lluminària creativa

A partir de la tardor, quan les nits s’allarguen, sorgeixen propostes que busquen noves mirades sobre l’espai quotidià a partir del foc i de la lluminària com a mitjans creatius. En el moment que el fogar es transforma en radiació visible, ens situem en l’origen d’una incipient tecnologia, que ha anat evolucionat fins als nostres dies. En aquest context, Lluèrnia és un festival de carrer que a la ciutat d’Olot promou una relació integrada i respectuosa amb el medi ambient per posar en relleu la consideració del foc com a element fundacional de la nostra cultura. Amb una mirada creativa i evocadora del paisatge urbà i natural, és un esdeveniment anual que visualitza la relació de la ciutat  i el seu entorn, amb la ignició dels volcans i la llum visionària com a eix conductor; un principi que ha anat transformant l’orografia i el paisatge i també la cultura de la Garrotxa. Any darrere any, s’evoquen els orígens volcànics i el paper del foc i del resplendor en la conformació del paisatge excepcional d’aquesta comarca. 

La seva vocació és esdevenir un festival de referència en l’àmbit europeu seguint el camí de ciutats com ara Lió, Amsterdam, Frankfurt, Brussel·les, Lisboa, Eindhoven i Torí. Resseguint aquest fil conductor, es desenvolupa com una proposta artística multidisciplinària i participativa que posa en relleu la creació artística de qualitat i el protagonisme dels ciutadans en les accions culturals festives. 

Desena edició

El Lluèrnia arriba aquest any a la desena edició –amb una trajectòria al darrere de consolidació– i ho fa amb un programa que es desenvolupa en 16 dies. S’allarga del 12 al 18 de novembre i les instal·lacions es concentren al voltant del riu Fluvià, des del Bosc de Tosca fins al barri de Sant Miquel. En la seva programació reflecteix tant l’assimilació de les tradicions, com ara explicar contes a la vora del foc –que té la seva translació actual amb l’ús que fem de les xarxes socials–, com l’ús de la tecnologia per transformar els espais a través de la il·luminació i les formes en moviment.

Trobades de foc i llum

Organitzat per l’Associació Cultural Lluèrnia, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot, aquest festival opera com a punt de trobada entre arquitectes, artistes visuals, companyies d’espectacles, dissenyadors d’il·luminació, escenògrafs, músics, alumnes d’escoles d’art i disseny, associacions culturals, comerciants i públic en general que, directament o indirectament, s’impliquen en la realització del succés, transformant-lo en una gran festa popular a l’entorn del foc i de la llum. Aquests encontres fructifiquen, sovint, amb col·laboracions que ultrapassen la mateixa activitat per redescobrir espais quotidians de la ciutat amb una nova mirada. 

Participació activa

Cal destacar els valors principals que actuen en aquesta manifestació com a nucli d’acció: participació oberta, emergència de nous creadors, arrelament a l’entorn, redescobriment i posada en relleu del paisatge, contribució a la cohesió social, democratització de l’accés a l’art i la cultura i col·laboració amb altres entitats (Associació Cultural Binari, Xarxa Transversal, Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, Teatre Principal d’Olot, entre d’altres). Instal·lacions, performances i actuacions configuren espais participatius en els quals els espectadors esdevenen els  protagonistes actius.

 

GA_Online_BONART_180X180Baner-generic-180x180_

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90