L’exposició sobre l’antic Japó que aquesta primavera acull l’Aula de Cultura de Caixa Penedès té diverses lectures i, en conseqüència, també pot atraure públics diversos. “Geisha i samurai” és una magnífica oportunitat d’apropar-se a una expressió genuïna de l’art d’un país molt allunyat al nostre, però és també una bona ocasió per descobrir una de les arrels dels còmics manga, uns dibuixos i unes historietes que fascinen a molts dels nostres joves i adolescents.
La geisha i el samurai són dues de les icones del Japó, però com ens passa molt sovint en tenim una visió esbiaixada i plena de tòpics, i aquesta exposició ens pot permetre destriar el gra de la palla. Sovint se’ns ha dit que les geishes eren prostitutes, però podem sortir de la sala “japonesa” del Fòrum Berger Balaguer sabent que eren persones molt cultes que es dedicaven a l’entreteniment mitjançant una conversa intel·ligent i el domini de moltes arts, com ara la música i el ball.
A Vilafranca ha arribat una excel·lent col·lecció d’art japonès procedent d’Itàlia. El seu propietari, Pietro Gobbi, un col·leccionista de Torí que sent una autèntica passió per aquest enigmàtic món oriental, va ser divendres passat a la inauguració i va explicar que la major part dels autèntics gravats Ukiyo-e es troben fora del Japó. La fascinació que aquest país va tenir cap al món occidental va portar-lo a girar l’esquena als seus tresors artístics, i això ho van aprofitar alguns museus i col·leccionistes estrangers per reunir un bon grapat d’obres d’art que actualment el Japó va recuperant progressivament. Les xilografies dels gravats Ukiyo troben un interessant complement en les armadures dels guerrers i els kimonos
Del 3 d'abril al 10 de maig de 2009
Dimarts a dissabtes de 18 a 20 hores
Diumenges i festius de 12 a 14 i de 18 a 20 hores
Dilluns tancat
Accés lliure
Pvp catàleg 2 €