La Diputació de Girona, en col·laboració amb la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha reeditat el llibre El Autonomista
: el diari dels Rahola, escrit per Lluís Costa i publicat per primer cop l’any 2000.
La presentació del llibre ha tingut lloc a la sala Miquel Martí i Pol de la Fundació Valvi de Girona. La presentació ha anat a càrrec d’Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona en funcions; Joan Ventura, president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Xavier Pla, professor de la Universitat de Girona, i Lluís Costa, autor del llibre.
En el transcurs de l’acte hi ha hagut una lectura de textos a càrrec del poeta Lluís Lucero i s’ha pogut veure el documental Carles Rahola: memòria de la presó, de Joan Roura.
El llibre. El llibre és un valuós document que reconstrueix més de quaranta anys de la història de la ciutat de Girona i, en particular, del periodisme gironí, de 1898 a 1939, a través de l’experiència del diari El Autonomista, publicat a Girona, fundat i dirigit per Darius Rahola i del qual el seu germà, Carles Rahola, va ser redactor, articulista i editorialista.
Tal com s’explica a la contraportada d’aquesta segona edició del llibre, El Autonomista representa una de les experiències més emblemàtiques i significatives de la premsa gironina. La seva història s’identifica amb la del naixement i consolidació del periodisme modern a Girona, i la seva llarga vida constitueix una part important de la mateixa història de Girona: tots els grans esdeveniments del país, de la ciutat i de les comarques gironines es van reflectir a les seves pàgines.
El Autonomista va ser, doncs, no només el mirall de la societat del moment, sinó també el reflex de la història dels seus fundadors, la família Rahola. El tràgic destí dels germans, símbol de la repressió franquista, va ser paral·lel al diari: Carles Rahola, condemnat a mort per tres articles que hi va publicar, i Darius Rahola, exiliat a Perpinyà.
Així, per mitjà de l’estudi del diari El Autonomista, Lluís Costa va desgranant la història gironina en general i la de la família Rahola en particular. L’autor hi dedica capítols especialment gràcies a la recerca que va poder fer a partir de múltiples registres, però sobretot gràcies a l’aportació de la filla de Darius Rahola, Rosa, i la filla de Carles Rahola, Carolina.
Per això, i ara que es compleixen els vuitanta anys de l’afusellament de Carles Rahola, la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes han considerat que és una bona ocasió per reeditar aquest llibre, que consta d’un nou pròleg, escrit per l’autor, i amb un nou disseny de la portada.
L’objectiu és posar de nou a l’abast del lector un llibre ric i útil tant per al ciutadà que vol conèixer més i millor el seu país, com per al periodista, estudiant o investigador, perquè pot trobar-hi algunes claus que l’ajudaran a interpretar l’evolució del periodisme i de la història de Catalunya, en general, i de Girona, en particular.