Del 20 de juny al 29 de setembre de 2019, el Museu Nacional d'Art de Catalunya acull l'exposició El Víbora. Comix contracultural, sota el comissariat d'Antoni Guiral amb la col·laboració d’Àlex Mitrani, conservador del Museu Nacional.
FICOMIC i el Museu Nacional organitzen l’exposició El Víbora. Comix contracultural, un homenatge a la despareguda revista, testimoni dels inicis de la democràcia i de l’eclosió del moviment underground.
Amb prop de 100 portades, 38 obres originals, fotografies i documentació complementària la mostra celebra els 40 anys de l’aparició del primer número de la revista, l’any 1979.
El Víbora. Comix contracultural permet descobrir la vàlua artística dels autors que hi van publicar els seus treballs, com ara, entre molts d’altres, Nazario, Roger, Isa Feu, Marta Guerrero, Laura Pérez Vernetti, Mariscal, Gallardo, Pons, Martí, Carratalá, Montesol, Ceseepe, Max, Calonge, Jaime Martín i Pamies. La revista El Víbora (1979-2004) va encarnar a la perfecció el sincretisme cultural que es va viure a Barcelona durant els inicis de la democràcia. Les seves pàgines van acollir una gran part dels autors que havien iniciat la cultura underground als anys setanta, un fenomen cultural i artístic especialment vinculat a la ciutat.
A través de revistes, documents, dibuixos originals de còmics i d’altres obres, l’exposició introdueix el comix underground en el context internacional i barceloní, en el qual va néixer la revista. S’exposen prop de 100 de les seves portades impreses, unes 30 publicacions i 38 obres originals, com ara els dibuixos de Max i Isa Feu per a l’històric número especial sobre el cop d’Estat de 1981 o l’original de Nazario per a la coberta del número 1 de la revista.
La mostra s’inscriu en la estratègia del museu que ja fa anys treballa per incorporar el còmic a les col·leccions i fer visibles les relacions que es poden establir entre totes les arts.