Aquesta instal·lació audiovisual, fruit de la Beca DKV Seguros-Álvarez Margaride, és un paisatge sonor natural a partir d'elements artificials com les ones electromagnètiques produïdes per la tecnologia mòbil.
El prat, entès com a paisatge simbòlic, està format per una primera capa vegetal, visible, que cobreix fins on arriba la vista. Sembla un mantell homogeni i compacte. Sota la seva superfície una segona capa invisible però audible ens dibuixa el que sota passa: una infinitat d'actes comunicatius, trucades i missatges articulats per les diferents espècies d'insectes que poblen aquests ecosistemes.
Prau / Prat és una instal·lació sonora i visual que a través d'un sistema de 40 altaveus recrea un paisatge sonor d'un camp imaginat. Mitjançant un sistema multifocal la instal·lació transforma l'espai expositiu de LABoral en un paisatge inspirat en els prats estivals creat a partir de sons artificials aliens a aquest context natural.
La peça en l'àmbit sonor es construeix prenent com a punt de partida sons produïts per dispositius mòbils i ordinadors. Aquestes ones, que poblen el nostre dia a dia, són inaudibles per als humans i passen completament inadvertides.
A través d'un procés de registre i disseny sonor, l'artista construeix un paisatge format per infinitat d'insectes que en el seu conjunt teixiran un ambient sonor que reflexiona sobre la ubiqüitat dels sistemes comunicatius contemporanis, la invisibilitat de les ones electromagnètiques i els efectes l'anomenat Antropoceno en els sistemes naturals.
Per desenvolupar aquest projecte, l'artista Edu Comelles ha realitzat una residència de producció a LABoral de tres setmanes. L'exposició estarà oberta al públic des del 21 de juny fins al 8 de setembre.
Edu Comelles, viu i treballa a València; és artista, músic i gestor cultural. El seu treball uneix experimentació, art sonor, producció musical i disseny de so en diferents àmbits de la cultura.
Ha actuat, en solitari o en col·laboracions, en festivals com Sónar, Mutek, Eufónic, Fase entre molts altres. Les seves actuacions sovint succeeixen en espais singulars i atípics.
La seva obra, en directe o en forma d'instal·lacions o composicions, s'ha pogut escoltar al Museu Reina Sofia de Madrid, LABoral de Gijón, Tabakalera (Donostia), Espai Rambleta, Bombes Gens a València; Etopia (Saragossa), CAAM (Gran Canària) o el CCCB, Caixaforum i Arts Santa Mònica a Barcelona.
Ha estat reconegut amb diferents beques i premis entre els quals destaca la Beca Leonardo / BBVA en la categoria d'art digital amb el projecte Spectre obtinguda en 2017. Des de l'any 2007 dirigeix Audiotalaia una plataforma digital o netlabel dedicada a la formació, edició, producció i difusió de música experimental i art sonor sota llicències Creative Commons.
Beca DKV Seguros- Álvarez Margaride
La Beca de producció DKV Seguros - Álvarez Margaride està cofinançada per DKV Seguros i per la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern del Principat d'Astúries.
A través d'un conveni de col·laboració subscrit entre LABoral i DKV Seguros, ambdues entitats es comprometen a l'organització, producció i exposició del treball seleccionat. Amb aquesta convocatòria es ret homenatge a la figura de l'empresari José Luis Álvarez Margaride, Gijón de naixement i president de DKV Seguros fins que va morir el 2010, pel seu compromís empresarial amb Astúries i el seu interès per l'art, la cultura i la investigació científica.
D'acord amb les bases, la convocatòria busca la selecció d'una obra que utilitzi les noves tecnologies, en la seva visió més àmplia, concebuda per un artista o col·lectiu espanyol o amb residència legal a Espanya, nascut en o després de 1978. Està dotada amb 7.000 euros bruts (2.500 euros en concepte d'honoraris i una bossa de producció de 4.500 euros), a més d'accés a tots els recursos tècnics i humans de LABoral.
Aquesta iniciativa està integrada en el programa d'art DKV Artèria, a través del qual DKV promou diferents accions dirigides a fomentar la creació artística, com una via de comunicació i expressió, motor de salut i forma de potenciar el desenvolupament personal.