La Comunitat treballa en l'elaboració i implantació de plans de salvaguarda a les institucions culturals de la Regió de Múrcia per formar aquells agents que de manera directa estan implicats en desenvolupar l'adopció de mesures per fer front a les emergències que poguessin afectar el patrimoni cultural regional. Per aquest motiu, la Conselleria de Turisme i Cultura ha iniciat una sèrie de jornades tècniques on la primera d'elles ha tingut lloc avui a l'Arxiu regional.
La consellera de Turisme i Cultura en funcions, Miriam Guardiola, ha assenyalat que "el que es tracta amb aquestes jornades és que tot el personal implicat en la protecció del patrimoni conegui el protocol d'intervenció en cas de catàstrofe per donar una resposta eficaç, a més d'actuar de manera preventiva ".
Durant la jornada s'analitzarà el context dels plans de salvaguarda, els riscos de catàstrofes i la metodologia per elaborar els Plans de Salvaguarda. Hi participaran l'arquitecte del Ministeri de Cultura i coordinador del grup de treball per a la implantació dels plans de salvaguarda de béns en institucions culturals, Àngel Luis de Sousa; l'assessora del Pla Nacional d'Emergències i gestió de riscos en el patrimoni cultural, Concha Cirurgià, i el conservador-restaurador de la Biblioteca nacional d'Espanya, Arsenio Sánchez.
Els Plans de Salvaguarda són eines indispensables per donar resposta a aquelles situacions de risc a les que una institució cultural que custodia o exhibeix béns culturals pugui arribar a enfrontar-se, qualsevol que siguin les causes. En concret, aquests plans han de desenvolupar el conjunt de mesures preventives per protegir les col·leccions davant de tot tipus d'emergències, així com les pautes i protocols d'actuació juntament amb les estratègies de recuperació.
Miriam Guardiola va recordar que la Regió compta amb una Unitat d'Emergències, pionera a Espanya i de referència en l'àmbit mundial, per preservar monuments i obres amb valor històric i artístic davant catàstrofes naturals i antròpiques
Després dels terratrèmols de Lorca de 2011, des del Govern regional es va començar a treballar en la posada en marxa de la Unitat d'Emergències en Patrimoni Cultural per millorar l'actuació davant de possibles catàstrofes naturals com terratrèmols o incendis que a més d'amenaçar la seguretat dels ciutadans , puguin afectar el patrimoni cultural. La unitat, la primera que es va crear a Espanya, està integrada per tècnics, que han rebut formació específica per a intervenir amb rapidesa en casos d'emergència, i treballa en coordinació amb la Direcció General de Seguretat Ciutadana i Emergències.
Amb el mateix objectiu d'oferir una resposta la més ràpida i eficaç possible davant de qualsevol tipus de catàstrofe, es va incrementar també la coordinació i col·laboració amb la Unitat Militar d'Emergències (UME) del Ministeri de Defensa, als responsables se'ls ha fet entrega de tota la informació digitalitzada (plans, descripcions, fotografies ...) dels béns d'interès cultural (BIC), així com dels jaciments arqueològics i paleontològics de la Regió.
Després dels terratrèmols de Lorca i arran de la creació d'aquesta unitat, la Regió ha participat en nombroses jornades sobre emergències i gestió de riscos en patrimoni cultural. El Pla Director per a la Recuperació del Patrimoni Cultural de Lorca s'ha convertit en un exemple de bones pràctiques; ha estat premiat per importants entitats com l'Associació Hispania Nostra, i estudiat en fòrums nacionals i internacionals. Fruit de tot això, els tècnics de la Conselleria van formar part del dispositiu de la UE per a la recuperació patrimonial després del terratrèmol de Mèxic en 2017.