L’APPEC editors de revistes i digitals ha celebrat la 19a Nit de les Revistes i la Premsa en Català, una gala farcida de premis i reconeixements a les publicacions i als professionals del món de la comunicació i la cultura més destacats de l’any 2018. L’acte d’entrega de premis ha donat el tret de sortida a les 20:15 hores, a l’emblemàtic edifici modernista Espai Endesa de Barcelona, i ha aplegat una nombrosa representació del sector, amb editors de revistes, premsa i mitjans digitals. Enguany s’han atorgat nou guardons: tres premis i una menció especial a publicacions, tres premis a professionals del món de la comunicació i la cultura i dos reconeixements a la trajectòria. El context polític de repressió informativa ha marcat un acte on els professionals del periodisme s’han reivindicat com a mitjans fiables en l’era de la manipulació informativa.
La gala, conduïda per l’escriptor Màrius Serra, ha donat inici amb el discurs del president de l’APPEC, Germà Capdevila, que en primer lloc ha volgut recordar aquelles persones que avui no hi són “per la repressió política i la persecució judicial que ens afecten de ple”, en referència als presos polítics i exiliats. Capdevila ha afegit que “no volem més representants públics empresonats o exiliats, no volem més redaccions escorcollades, no volem més periodistes perseguits, no volem més editors processats sense cap motiu”.
El president de l’APPEC ha aprofitat el seu discurs per reivindicar els mitjans catalans com “una peça clau per lluitar contra les notícies falses, la manipulació informativa i les intoxicacions (...) convertint-se en mitjans de referència, contrastats, els que inspiren confiança”, i ha afegit que aquest “és potser el desafiament més gran que enfrontem com a mitjans de comunicació”. En aquest sentit, Capdevila ha destacat la campanya “Sigues lliure, llegeix” que l’APPEC ha engegat aquest 2019 a través de xarxes socials i televisió.
El vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i el vicepresident de la mesa del Parlament de Catalunya, Josep Costa, han presidit l’acte, que també ha comptat amb la presència de la diputada al congrés Laura Borràs . En la seva intervenció, Aragonès ha recordat la situació d’anormalitat que viu el país i la importància de la cultura i el periodisme per combatre la repressió.
Premis a les millors publicacions i premis de la Junta de l’APPEC
Un jurat format per experts del món de la comunicació i la cultura ha estat l’encarregat de deliberar les millors publicacions del 2018 en les categories revista, premsa i mitjans digitals. El primer en rebre el guardó han estat Narcís Planas, Anna Maria Camps i Ricard Planas, de Bonart.cat, que ha recollit el premi a Millor Publicació Digital, per la seva capacitat de “complementar la revista en paper amb un digital que permet seguir l’actualitat del món de les arts plàstiques que la revista en paper tracta en profunditat”. A més, el jurat ha valorat la capacitat del mitjà digital de “crear una comunitat al voltant de Bonart”. Narcís Planas en el seu discurs, ha destacat la importància dels mitjans públics i ha dedicat el premi a qui un dia va ser corresponsal al seu mitjà: Carles Puigdemont.
Tot seguit el Diari de Sabadell, amb el seu editor Marc Basté com a representant, ha recollit el premi a Millor Publicació de Premsa, un guardó que la publicació rep per ser “exemple de diari territorial que ha esdevingut referent”, segons el jurat, “amb un producte d’èxit per la seva filosofia de treballar temes propis i sovint poc complaents”. Marc Basté, ha dedicat el seu discurs a l’equip del diari i a la ciutat de Sabadell, per acollir aquest projecte renovat, i ha explicat que “el redisseny del diari ha estat pensat per recuperar l’ambició del periodisme local”.
Finalment, en la categoria de millors publicacions, la revista Sàpiens ha rebut el premi a Millor Revista, per l’aposta que la publicació va fer l’any 2018 per renovar-se, tant a nivell de disseny com de continguts. En aquest sentit, el jurat posa l’èmfasi en què la revista hagi fet aquest canvi “malgrat tenir una posició privilegiada en ser de les publicacions més venudes i més llegides”, un fet que posa de relleu la importància de “tenir la capacitat de renovar-se i assumir el risc de fer-ho”. El guardó l’ha recollit la directora de Sàpiens, Clàudia Pujol, que ha explicat que l’objectiu del redisseny de Sàpiens “no és altre que inocular el verí de la història a tanta gent com sigui possible, i tenim clar que si volem un contagi massiu necessitem aliats estratègics i seguir comptant amb la vostra complicitat”, ha sentenciat.
En la categoria de Millor Publicació Revista, s’ha atorgat també una menció especial a Cocoter, una publicació dirigida al públic infantil “amb una presentació atractiva i molt acurada pensada per despertar la curiositat i fomentar les ganes de llegir dels infants”, valora el jurat.
A més dels premis del jurat, la Junta de l’APPEC editors de revistes i digitals ha volgut reconèixer la tasca de professionals del món de la comunicació i la cultura amb els premis Comunicació i Cultura, dos guardons que ha lliurat el vicepresident, Pere Aragonès.
En primer lloc, la pallassa Pepa Plana ha pujat dalt l’escenari per rebre el Premi Cultura, un reconeixement a la trajectòria “d’èxit dedicada al circ que ha permès donar a conèixer encara més aquesta disciplina”, apunta la Junta de l’APPEC. Plana és un “referent nacional del gènere, per la qualitat dels seus espectacles i per la seva contribució a la visualització de les pallasses, destacant com una de les figures europees”. En el seu discurs, Pepa Plana ha reivindicat la cultura com un “termòmetre que mesura la salut d’un poble” i, ha afegit, “a mi m’agrada viure en un poble sa, on la cultura i els artistes poden viure dignament”.
El Premi Comunicació l’han rebut ex aequo els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo, que la Junta de l’APPEC els atorga “com a denúncia de la repressió i com a defensa dels mitjans públics que ells dirigeixen”. En aquest sentit, l’APPEC posa en valor la capacitat de Sanchis i Gordillo de gestionar els mitjans públics en el context de repressió i vulneració de drets que viu Catalunya i les seves institucions en els darrers anys. Sanchis i Gordillo han dedicat el guardó als professionals dels mitjans públics, que en el context de repressió, en l’aplicació de l’article 155, van saber estar a l’alçada de la feina que el país demanava.
A més dels guardons a les publicacions i als professionals, no ha faltat el tradicional concurs que cerca la Millor Portada en les categories de premsa i revista i que, per votació popular ha guanyat el 855, en la categoria premsa i D’estil en la categoria revista.
Al llarg de la gala, s’ha reconegut, també, la trajectòria de dues revistes: la revista de pensament i opinió RE, que compleix el seu 25è aniversari, i la revista de Santa Coloma de Farners, Ressò, que celebra 50 anys.
La gala ha estat amenitzada amb la música de l’artista osonenca Ju, que ha cantat els temes “Bandera blanca” i “Cendres”. En cloure la gala, premiats i assistents han pogut gaudir del sopar a peu dret i la barra cortesia d’Estrella Damm.
A les imatges, a dalt, Narcís Planas agraint la distinció en presència de diferents integrants de l'equip de bonart.cat i Oriol Lladó, diputat de Cultura de Barcelona. A sota, Germà Capdevila, president de l'APPEC, vista de l'entrada de l'edifici Endesa amb totes les revistes de l'APPEC i la sala on es va celebrar l'acte; Ricard Planas, Anna Maria Camps, Narcís Planas i Oriol Lladó, que va entregar el premi al millor digital a bonart.cat; Vicent Sanchis i Saül Gordillo, directors de TV3 i Catalunya Ràdio reben el guardó i foto de família de l'acte.