Naves Matadero estrena a l'Estat el treball de l'artista taiwanès de reconegut prestigi internacional, Chen Chieh-jen, A Field of Non-Field. La videoinstal·lació podrà veure a la Sala de Formigó de la Nau 10 els dies 28, 29 i 30 de juny, amb entrada lliure en horari de 17 a 20 hores el 28s, i de 12 a 20 hores el 29 i el 30.
El taiwanès Chen Chieh-jen està considerat com un dels artistes asiàtics més rellevants de tota l'escena internacional contemporània. Present en les biennals d'art més destacades com la de Sao Paulo (1998), o la de Venècia en dues ocasions (1999 i 2005). En el seu treball presenta una reflexió crítica sobre les estratègies del poder, amb el qual indaga en la història propera del seu país i rescata situacions concretes que posen en evidència dispositius de control, violència, submissió i alienació, alhora que explora amb els llenguatges visuals les complexes relacions entre imatge i poder.
Per a aquest treball l'artista parteix de la idea que tot el capital i la tecnologia actual són absorbits pel sistema capitalista tecno-financer, que desenvolupa noves formes administratives de control global tecnològic cada vegada més poderoses, mentre la gent es veu reduïda a ser obrers temporals presoners de la globalització o exiliats en les seves pròpies llars. A Field of Non-Field és el primer capítol del projecte a llarg termini de Chen Chieh-jen, anomenat Her and Her Children, després d'una profunda reflexió sobre la filosofia Madhyamaka i inspirat en les experiències del seu germà d'estar aturat. En aquesta peça audiovisual planteja com sota les noves condicions socials de control global en l'era posterior a Internet és gairebé impossible apreciar el desig individual, el pensament i les estructures sensorials. "Podem sortir d'aquesta situació?", Es pregunta l'artista.
Des de 2010, Chen ha prestat especial atenció a l'augment global dels treballadors temporals. Un fenomen afavorit pel control tecnològic del neoliberalisme en l'era post-internet. Per a l'artista, aquesta forma de neocolonialisme, que ja no es basa en les fronteres de les nacions, és un fenomen universal al que anomena "empresonament global". La rebel·lió dels moviments socials tradicionals no pot canviar aquests greus problemes si no canvia l'estructura del desig, les formes de pensar i la imaginació social implantada per aquesta tecnologia del control. A Field of Non-Field és la primera aproximació d'una confrontació amb el nou escenari biopolític en l'era post-internet.
Chen Chieh-jen reflecteix en aquesta obra diferents inspiracions reals, com la del seu germà, que igual que altres treballadors de mitjana edat, es va quedar sense feina a causa de la crisi financera de 1997. Just abans de la crisi, el treball temporal en Taiwan es va normalitzar; els ordinadors, internet i els dispositius mòbils es universalitzar i aquest optimisme tecnològic va transformar el discurs general que va passar a incloure noves formes de política descentralitzada. La realitat actual, però, prova que, mentre les companyies privades continuïn monopolitzant la tecnologia (al costat dels seus drets de propietat intel·lectual), la tecnologia continuarà fomentant la propietat centralitzada i farà servir el seu poder per manipular la imaginació social i individual. A més, el treball temporal serà el destí per a la majoria de la gent.