El Museu Europeu d'Art Modern (MEAM), que promou i difon l'art figuratiu dels segles XX i XXI, ret homenatge al 50 aniversari dels disturbis de Stonewall, Nova York, amb la primera exposició a Espanya que interpreta el catàleg d'un museu en clau LGTBI +. La mostra 'Una mirada LGTBI + a la col·lecció del MEAM', composta per més de 16 obres de 15 artistes diferents, reflexiona sobre temes al voltant dels col·lectius trans, bisexuals, lesbianes, gais i altres identitats efectiva-sexuals i de gènere, sobre la LGTBIfobia o sobre l'Orgull, entre d'altres, fent un recorregut per l'art figuratiu contemporani i donant veu als diferents grups i individus que formen part del col·lectiu LGTBI +.
Amb aquesta primera exposició pionera a escala nacional, el MEAM vol retre homenatge al 50 aniversari dels disturbis de 1969 a Stonewall, Nova York, que van marcar l'inici de la lluita internacional pels drets del col·lectiu LGTBI +. La data concreta s'ha establert com el 28 de juny per la batuda realitzada aquest dia per la policia al pub StonewallInn, situat a la ciutat americana, un dels pocs locals que acollien obertament a persones LGTBI +.
La col·lecció permanent del MEAM permet avui reflexionar a tots els públics sobre l'actualitat i les problemàtiques imposades al col·lectiu LGTBI +. La seva situació en l'avantguarda de l'art contemporani, vinculat amb la tradició figurativa, constitueix una oportunitat única per mostrar la realitat del col·lectiu en el seu context històric. Per a aquesta exposició, el MEAM ha comptat amb la col·laboració puntual d'alguns artistes, que han prestat les seves obres, i amb el comissariat de Joan Martí i Ventura i Simón Perera del Rosari, a més de 40 persones i entitats LGTBI + que han ajudat en l'elecció de les obres. L'exposició és un exercici plural que trasllada al museu les veus i les inquietuds de tot el col·lectiu, la seva relació amb el mateix col·lectiu i amb la societat.
A la imatge, Francesco Federighi. Atto di bulismo a Giovanni.