El Centre Botín ha dissenyat una completa programació d'activitats per als mesos d'estiu. Un programa en què s'incrementen les propostes a l'aire lliure amb el doble objectiu d'atraure nous visitants i aprofitar una climatologia més benigna per gaudir del magnífic entorn del centre d'art a Santander. Es preveuen un total de 57 iniciatives amb opcions per a tots els públics, de les quals el 43,8% són gratuïtes i el desenvolupament tindrà lloc entre l'1 de juliol i el 30 de setembre. L'acció creativa Els retrats volen veure el mar donarà el tret de sortida a la programació estival del Centre Botín. Es tracta d'una proposta dissenyada al costat del Centre d'Intel·ligència Emocional de la Universitat de Yale al voltant d'algunes de les obres que figuren a la sala Retrats: Essència i Expressió. En aquest cas, durant els mesos de juliol i agost sortiran a l'exterior reproduccions de grans dimensions de les obres d'aquesta col·lecció amb la intenció d'apropar aquestes magnífiques obres la gent, oferint-experiències diferents de 10 minuts que finalitzaran observant el quadre original a la sala d'exposicions. Aquesta proposta, de caràcter gratuït, s'emmarca en les activitats participatives del Centre Botín.
Les instal·lacions de jocs infantils Arrels (fins a 2 anys) i Ales (de 2 a 4 anys), que tindran lloc el 2 de juliol, completen les accions creatives del programa. Les dues propostes, obertes a la participació de les famílies, seran part de l'aprenentatge pràctic de l'alumnat del curs Un llenç en blanc? Arts, emocions i creativitat en la primera infància (0-4 anys), que desenvoluparà el Centre Botín de l'1 al 5 de juliol, en el marc dels cursos d'estiu de la Universitat de Cantàbria. Aquesta formació pionera proporcionarà a l'alumnat del curs un marc teòric-pràctic per a comprendre millor com les diferents disciplines artístiques poden contribuir a millorar el desenvolupament emocional i creatiu de les persones en la primera etapa de la vida. Els participants observaran als nadons i les seves famílies mentre gaudeixen de cada activitat. L'experiència literària Una eruga, un ou, què va primer?, Adreçada a famílies amb nens de fins a 4 anys (3 de juliol); el taller Jugant amb la música, en què poden participar des de nadons de 6 mesos fins a nens de 3 anys (4 de juliol); i l'espectacle escènic Pinxit, apte des dels 8 mesos i fins als 2 anys (5 de juliol) també formaran part de les iniciatives relacionades amb aquesta proposta formativa.
El Centre Botín i el Centre d'Intel·ligència Emocional de la Universitat de Yale han desenvolupat també el curs Espai selfie. Arts, emocions i creativitat per a joves. Una proposta per a joves en la qual a través de les obres d'art i del seu propi Smartphone, els participants descobriran el potencial de les arts per al desenvolupament de la creativitat quotidiana de manera lúdica. La programació estiuenca inclou també dos tallers sobre arquitectura i un altre més per conèixer millor l'obra d'Alexander Calder. Pells modulars (a partir de 14 anys) i Monstre arquitectònic (a partir de 6 anys) ofereixen la possibilitat de reflexionar sobre la forma del cos i l'espai en el context del Centre Botín. Del 12 al 14 d'agost, Bruc Alcoceba, arquitecta i especialista en Arts Plàstiques i Disseny, impartirà aquestes dues iniciatives formatives en les que generarà envoltants corporals a partir del concepte de mòdul i pell usat en arquitectura. Finalment, el taller d'aprofundiment Escultura o joia? (28 i 29 de setembre) prendrà com a referència l'exposició Calder Stories per experimentar amb els conceptes d'escala i ús respecte a la creació d'una escultura i d'una joia. La reconeguda joiera contemporània Yolanda Gil dirigirà aquesta proposta destinada a famílies amb nens a partir de 6 anys.
El Centre Botín també aposta per una selecció d'expressions artístiques amb què arribar a tots els públics. Així, dins el camp de les arts escèniques es combinen actuacions més contemporànies, com "Topa" (17 de juliol), en la qual Kukai Dantza fusiona la dansa tradicional basca amb hip hop; o That 's the story of my life (19 de setembre), una autobiografia audiovisual creada en directe amb la tècnica stopmotion; amb altres propostes de dansa clàssica com la protagonitzada pel Ballet Nacional Sodre (BNS) d'Uruguai. El proper 2 d'agost, l'amfiteatre exterior del Centre Botín albergarà una sessió excepcional de ball en la qual Lorena Fernández, integrant del BNS, impartirà una classe de ballet gratuïta. Posteriorment, hi haurà una xerrada amb el director artístic del BNS, Igor Yebra, i un assaig a l'aire lliure d'un extracte de l'espectacle Don Quixot del Plata, que presentaran el 8 d'agost al Festival Internacional de Santander (FIS).
La música contemporània tornarà a tenir protagonisme en la programació cultural del Centre Botín. Des l'electrònica i la música experimental fins als ritmes llatins o el jazz, passant pel rockabilly. Les Sessions Vermut, celebrades els diumenges al migdia a la terrassa del Moll del Centre Botín, es mantenen durant l'estiu amb els DJs residents i músics convidats com Gypsy Joe Hot Club, que animarà l'aperitiu del 14 de juliol. A més, El Moll de nit transformarà el restaurant del Centre Botín en un club nocturn en el qual prendre una copa i ballar al ritme de diferents DJs de prestigi. El locutor de ràdio Fernandisco (2 d'agost) i Pablo Bolivar, càntabre establert a Barcelona (23 d'agost), protagonitzaran les dues cites previstes durant aquest estiu.