Del 5 de juliol al 3 de novembre, Evelí Adam exposa Mitologia-Natura i paisatge. L'ànima de la fusta al Fort Lagarde de Prats de Molló.
Evelí Adam (Campdevànol, 1957), ha viscut el mon de la fusta des de la infantesa. Fill de pare fuster i de professió fuster, coneix molt bé aquest mon, i n’ha gaudit durant molts anys. Per això vol, que la gent en general i els nens i nenes en particular, coneguin de prop aquesta matèria, que l’observin, admirin les seves propietats i també en gaudeixin..
"Mitologia i Natura és un projecte que neix a partir del meu anhel per fer un treball didàctic expositiu de la fusta en tots els seus estats, la fusta en estat natural al bosc, quan es treballa amb la finalitat de fer materials i elements útils, quan s’esculpeix i treballa amb la finalitats decoratives etc; aleshores m’adono que la fusta en estat natural es pot trobar com a arbre o arbust viu i també en forma d’arrel o soca morta", diu Adam, que afegeig "és quan intento extreure aquesta fusta del bosc que observo les semblances a animals, que les seves formes em fan pensar en determinats fets o moments, postures, o objectes. Descobreixo que la natura ha esculpit la fusta de tal manera que queda una obra d’art escultòrica. Així sorgeix el projecte “Mitologia i Natura”, la natura m’oferia el material i jo l’havia de buscar, imaginar, extreure, i convertir-lo en una escultura. Per això, els passejos per la muntanya i boscos dels entorns amb els ulls posats al terra, buscant la peça més adient, la peça que em cridava que volia participar en el meu projecte, van ser la meva dedicació durant mesos. Al mateix temps, que em passejava per les contrades, m’empapava de la cultura popular i tradicional del lloc, descobrint, que està sotmesa a les condicions i influències físiques i geogràfiques, climàtiques, meteorològiques i de vegetació, històriques ….Cada ésser humà, cada poble, està influenciat per l’entorn, pel paisatge, que és la natura humanitzada per la cultura".
“El determinant principal d’una cultura és l’esperit del lloc” segons Lawrence Durrell. Els esperits tòpics o del lloc, actuant sobre els pobladors, influeixen en nosaltres per mitjà dels elements tradicionals originals de la cultura popular catalana, mantinguts de diverses maneres en els racons de l’inconscient de la ruralia. Les creences en forces màgiques presents i ocultes en la natura,en el paisatge, el poble català les comparteix, doncs, amb les cultures cèltiques, pirinenques, mediterrànies… Les muntanyes, les coves, les roques, els boscos, els arbres i les plantes, els rius els estanys, el mar…. Estan animats per éssers invisibles, que es poden relacionar amb els quatre elements que són l’aire, l’aigua, la terra i el foc. Així doncs, per una banda tenia una natura escultòrica per descobrir i per l’altra banda una mitologia relacionada amb el paisatge, les tradicions, mites i creences del lloc. Ambdós mons els uniria per generar aquest projecte expositiu “Mitologia i natura”. Que és una confluència de dos mons, la natura i la mitologia, que han estat des de l’antiguitat dos elements que influencien en l’entorn d’un poble, en el paisatge, la vegetació, la història, en la cultura, en les llegendes i els mites. És la fusió d’aquests dos mons el resultat d’aquesta exposició, per una banda la natura humanitzada o animalitzada, en la que hi són presents mirades, accions, i per l’altra les creences en forces màgiques presents i ocultes en la natura, en el paisatge, que exterioritzen un món que està en el subconscient col·lectiu dels catalans, principalment en la població que habita en les zones rurals. La natura, sovint sembla imitar-se ella mateixa. Les arrels i els troncs adopten estranyes formes animals que a vegades exigeixen un petit retoc, o ni tan sols això. La imaginació popular ha vist des de l’Antiguitat evocacions humanes en l’arrel de la mandràgora, motiu pel qual ha estat utilitzada en diverses pràctiques màgiques. “Mitologia i natura” és un projecte expositiu d’arrels i soques de pi negre i pi roig, convertides en imatges fantàstiques, dimonis, follets, muladona, lleons alats, cavalls, víbries, que fan volar l’imaginació dels més petits i crear evocacions mítiques, als més grans. Com diria Jordi Sanglas de Tavertet “Arrels convertides en imatges fantàstiques”.
L'Ànima de la fusta
Aquesta és una exposició que uneix l’espai, la matèria i el temps. És un viatge en el temps partint de la noblesa de la fusta. És un viatge que s’inicia amb la fusta en estat natural, al bosc, que per les seves qualitats i formes ja per si soles són obres d’art. Una part es realitza amb la tècnica pròpia i l’altra amb acrílica sobre fusta. Per últim la col.lecció de quadres amb acrílica sobre fusta és un treball molt exhaustiu, molt pautat pel dibuix i que no permet sortir del que he dibuixat i m’he proposat. “El laberint d’animals”, “Barris”, “Pol nord”, “Girona”, “Egipte”, ”Far Cap de Creus”. En definitiva, aquesta, és una exposició que vol aproximar el públic al mon de la fusta, a l’ànima de la fusta i a l’art que en sorgeix".