El Museu Cristóbal Balenciaga presenta fins al 29 de setembre l'exposició #Finaestampa_ L'art de dibuixar la moda, exposició produïda pel Museu ABC de Madrid, i comissariada pel periodista i dissenyador Jesús Cano inclou un total de vint-i artistes actuals, nacionals i internacionals que expressen la seva visió creativa de la moda mitjançant la il·lustració -en aquesta considerada com a segona Edat d'Or- i reuneix 150 obres originals de referència. Es tracta de la primera vegada en més d'una dècada que es produeix una gran exposició col·lectiva d'aquesta disciplina. Aquesta mostra ha comptat amb la col·laboració d'Obra Social "la Caixa". Una oportunitat única per comprovar la força i l'empenta actual d'aquesta pràctica artística vinculada a la moda.
A l'exposició es poden veure 152 peces originals dels artistes Aurore de la Morinerie, Gill Button, Unskilled Worker, François Berthoud, Jowy Maasdamme, Richard Kilroy, Richard Haines, Jean-Philippe Delhomme, Amelie Hegardt, Jason Brooks, Hiroshi Tanabe, Mats Gustafson, Cecilia Carlstedt, Laura Gulshani, Blair Breitenstein, Rosie McGuinness, Helen Bullock, Tanya Ling, David Downton, Inés Maestre, Ricardo Fumanal i Jordi Labanda.
La mostra sintetitza un moment precís, el de la il·lustració de moda de finals de la segona dècada del segle XXI, a través de treballs, estètiques i tècniques que està tenint lloc en els nostres dies. És la radiografia del present d'una disciplina que, des dels seus orígens, es tradueix com el reflex de la societat, amb tantes sensibilitats i matisos com persones la formen. Mentre la fotografia té l'eficàcia de retratar la realitat, la il·lustració ho fa d'una manera més propera, emocional i, per tant, més subjectiva. La peça deixa de ser un producte comercial en aquests dibuixos per convertir-se en un ens abstracte, desitjable i inspiracional, fidel al nostre temps.
"Els vint-i-mestres contemporanis de la il·lustració de moda presents aquí no comparteixen una tècnica concreta o una característica en comú. Uns utilitzen el llapis; altres, el pinzell digital; d'altres, l'aquarel·la, però en tots els casos, el resultat és una imatge atraient, elegant i única. En altres paraules: una "fina estampa"", postil·la el comissari.
Aquesta exposició és també és un homenatge a la història personal de cada un dels vint-i-artistes que protagonitzen la mostra. Històries incipients -però ja aplaudidas- i altres que recullen les fites de mestres de la il·lustració. Però tots -emergentes i consagrats- estan dibuixant i agitant el present daurat d'aquesta disciplina. I tot això sense filtres ni selfies. Si bé les edicions sobre il·lustració de moda són cada vegada més habituals, són comptades les vegades que aquestes il·lustracions poden ser contemplades a l'interior d'un museu. #Finaestampa_ suposa una oportunitat única per veure de prop peces originals, escrutar la tècnica, observar la pinzellada i conèixer de prop a aquells autors que estan agitant el present d'aquesta disciplina.