Bombes Gens celebra el seu segon aniversari amb una exposició sobre alqueries que mira al seu passat medieval. Segons la vicepresidenta de FPAA (Fundació Per Amor a l’Art), Susana Lloret, "en aquests dos anys l'antiga fàbrica Bombes Gens ha tornat a l'acció. Però ara en lloc de fabricar bombes hidràuliques, fabrica solidaritat, oportunitats, coneixement, art, orgull de pertànyer al barri de Marxalenes i satisfacció també per explicar que s'ha estat aquí ... aquest és el millor premi de tots els que hàgim pogut rebre". Segons s'ha explicat, el Centre d'Art està vivint un molt bon moment i ha aconseguit consolidar-se en un temps rècord. En aquest segon any de funcionament s'ha aconseguit mantenir el nombre de visitants i la seva fidelització, s'han seguit recollint premis i reconeixements, i s'ha duplicat el nombre de participants en les seves activitats. Aquesta última dada és molt valorat per l'entitat, que veu així complert el seu objectiu de generar un impacte més directe en la societat a través de l'art.
A nivell expositiu, el balanç també ha resultat positiu, segons la directora de Bombes Gens, Nuria Enguita. "En aquest segon any hem mostrat un dels nuclis principals de la Col·lecció Per Amor a l'Art en la nostra exposició de fotografia japonesa, hem realitzat la nostra primera gran aposta per un artista jove amb Nicolás Ortigosa, i hem exportat tres de les nostres exposicions: la de Bleda i Rosa al Centre Galego d'Art Contemporània, la de Joel Meyerowitz a Photoespaña i la d'Anna-Eva Bergman al Museu Nacional Reina Sofia (el 2020). No se li poden demanar més a 12 mesos ...".
Per al proper curs, Bombes Gens prepara dues exposicions individuals: un signada per la consagrada artista índia Sheela Gowda, en coproducció amb HangarBicocca, i que s'exhibeix ara mateix al centre milanès, i una altra dedicada a l'obra de la jove valenciana Inma Femenia . Dues propostes amb les que el Centre d'Art continua posant el focus en el treball de dones artistes. També s'ha anunciat que s'oferiran dues noves mostres de la Col·lecció Per Amor a l'Art: Hiperespais i Botàniques. Aquesta última s'exhibirà a la Zona B, que s'independitza de la resta d'espais per donar cabuda a projectes amb un component major d'investigació.
El 4 de juliol a les 19 h. tindrà lloc la inauguració de Bombes Gens 1930-2019. Història, rehabilitació i nous usos. Es tracta d'una publicació digital a càrrec de Núria Enguita i Paloma Berrocal que dóna compte del procés de recuperació del conjunt Bombes Gens. Posteriorment, a les 20h, s'inaugurarà l'exposició Herències; una mostra dedicada a les alqueries de l'horta de València. Segons la seva comissària, l'arqueòloga Paloma Berrocal, "vam intentar posar el focus en aspectes relacionats amb la microhistòria i l'etnologia. Mostrem coneixements adquirits a través de l'arqueologia sobre l'ús dels espais a l'interior d'aquestes cases i dels seus canvis al llarg del temps. Sobre els diferents aspectes que tenien els seus exteriors en temps remots, sobre els treballs que es feien en les seves dependències i sobre alguns dels secrets que amagaven al seu interior ". Tot un univers, l'interès pel qual va sorgir amb la troballa d'un celler medieval durant les obres de rehabilitació de l'edifici Bombes Gens, que va pertànyer en el seu moment a la coneguda com Alqueria Comeig. L'exposició que el glossa es pot visitar fins al 13 d'octubre.