Baner-1280x150-px

Notícies

Daniel Giralt-Miracle fa donació de la seva col·lecció al Museu de Valls

Daniel Giralt-Miracle fa donació de la seva col·lecció al Museu de Valls

El 4 de març diverses personalitats del món de la crítica d’art catalana es reunien a l’auditori dels Espais Volart de la Fundació Vila Casas per presentar-hi el catàleg L’art d’una vida. Col·lecció Daniel Giralt-Miracle, un llibre que reuneix gran part de les obres que Giralt-Miracle, historiador de l’art i crític de referència al nostre país, ha donat al Museu de Valls. Es tracta d’un llegat de més de 500 obres que, des del 1997, DGM ha anat donant al museu amb l’objectiu d’enriquir-ne la col·lecció i oferir amb generositat a la ciutadania una col·lecció que s’ha anat gestant durant la seva llarga i intensa carrera professional.  

Reunió de crítics d’art. Per presentar aquest catàleg, els crítics d’art Arnau Puig, Francesc Fontbona, Àlex Mitrani, Cèlia del Diego i el mateix DGM iniciaven una taula rodona moderada per Jordi Paris, director del Museu de Valls, en què analitzaven i reivindicaven la tasca de la crítica d’art tot homenatjant els seus antecedents i reivindicant aquelles veus actuals que s’esforcen per teixir el panorama artístic dels nostres dies. 

L’inici de la donació. La donació de DGM al Museu de Valls es va iniciar l’any 1997, quan va deixar en dipòsit al museu cent gravats de la seva col·lecció. Però això no va acabar aquí, i l’any 2012 n’hi va afegir cent més. Tal com indicava Jordi Paris, “cinc anys després, l’efecte multiplicador encara va créixer amb la donació al museu de 310 obres corresponents a 210 artistes i, finalment, l’any 2018, la col·lecció es completa amb una nova remesa de setze peces més”. 

Més de 200 artistes. Entre els més de dos-cents artistes representats en aquesta col·lecció, hi trobem referents de l’art català com ara Joan Miró, Antoni Tàpies, Josep Guinovart, Albert Ràfols-Casamada o Joan Ponç; presència de l’art de l’Estat espanyol amb obres de Manolo Valdés, Agustín Ibarrola, Carmen Calvo o Luis Gordillo, i també destacades obres d’autors internacionals com ara Will Faber, Lanfranco Bombelli, Erwin Bechtold o Yves Zimmermann. Cal remarcar que també tenen presència en aquesta col·lecció artistes dels nostres dies, com per exemple Carles Gabarró, Antoni Llena, Joan Pere Viladecans o Zush, entre molts d’altres.

Cinquanta anys de contactes. Tots aquests autors han arribat a la col·lecció de DGM pel seu contacte, durant els darrers cinquanta anys, amb artistes. Però no només els artistes han teixit la cosmogonia artística de DGM, també arquitectes, dissenyadors, galeristes, artesans, col·leccionistes o crítics han constituït un univers multidisciplinari que ha enriquit enormement DGM i, per contacte, la seva col·lecció. Des de la publicació de la seva primera crònica sobre el pintor Francesc Todó a la revista Destino –un fet que recordava durant la taula rodona amb tendresa i humor per les hores que hi havia arribat a dedicar–, el crític no ha deixat de viure immers en el panorama artístic català, dirigint el Museu d’Art Contemporani de Barcelona o portant al límit la interpretació racional i pedagògica de l’obra de Gaudí amb el projecte de l’Any Internacional Gaudí (2002). En el context de la crítica d’art, Pilar Parcerisas, autora del text central del catàleg, ressalta la professionalitat de Giralt-Miracle: “És un analista capaç de bussejar a l’interior de l’estructura d’una obra d’art per després sintetitzar amb agudesa i riquesa adjectival el seu possible significat.” Ara ja podem bussejar per la col·lecció d’art de DGM al Museu de Valls per continuar teixint el panorama artístic del nostre país perseguint l’agudesa i la riquesa dels nostres referents.

A la imatge, homenatge de l’ACCA a Josep Gudiol, a l’Arxiu Mas. D’esquerra a dreta: Ainaud, Parcerisas, Giralt-Miracle, Gudiol, Cirici i Fontbona, el 30 de juny del 1982.

 

PB_Online_BONART_180X180Banner Didier 180 x 180 px

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88