Banner-HCB-1280x150px_v1-cat-1

Notícies

Sergio Belinchón rescata de l'oblit la història del solar del Carme

Sergio Belinchón rescata de l\'oblit la història del solar del Carme
bonart valència - 06/07/19
Jardí de l'escriptor Sergio Belinchón rescata de l'oblit la història del solar del Carme que ocupava la part posterior de la façana de l'IVAM i que aviat serà un jardí amb vocació d'espai per a la trobada dels veïns barri. Des de finals dels anys 90, quan es va destinar l'espai i les cases que l'ocupaven per al projecte fallit d'ampliació del museu, fins a dia d'avui, en el llibre es recull la informació de premsa i documentació que va narrant la cronologia d'aquest espai. En l'aspecte fotogràfic, Sergio Belinchón s'ha dedicat a reproduir tot tipus d'objectes trobats en el que era el solar de l'IVAM, furgant a terra a manera d'arqueòleg, per així poder explicar la història de l'espai a través d'aquests elements, a mode d'arxiu, de catàleg d'arqueologia contemporània, que ens dóna la informació per desxifrar les etapes que ha patit aquest espai, com es vivia, quins usos ha tingut fins a dia d'avui. Finalment, el projecte acaba amb uns textos de Maria José Fernández elaborats a partir de les converses amb veïns i antics inquilins expropiats de les seves cases, en els quals s'ofereix un punt de vista complementari al de la premsa, on apareixen elements de caràcter més humà, històries mínimes que aporten un grau més gran de comprensió del que en aquest lloc va esdevenir.
El títol del text, Jardí, és una investigació de l'autor sobre el procés de recuperació de la memòria i de transformació d'aquest espai d'un solar tancat fins ara tancat al públic i que molt prompte serà un jardí d'escultures obert les 24 hores del dia.
El director de l'IVAM, Jose Miguel G. Cortés és l'autor de la introducció, en la qual recorda com va sorgir el projecte i els diversos objectius d'aquest. Cortés exposa que quan es va fer càrrec de la direcció de l'IVAM a la fi de setembre de 2014 tenia clar que “el museu no podia tindre com a veí un enorme solar clos, un atrotinat espai -expropiat als veïns que vivien allí-, aïllat i sense ús. Ni vivien veïns, ni el museu s'havia ampliat”. Cortés afig que la seua intenció era recuperar aqueix espai per a usos artístics i museístics alhora que per a obrir el centre al barri.
El director volia crear una “comunitat” que conjuminara la vocació internacional amb la vinculació amb la realitat sociocultural de la seua ubicació. “Un museu que fora més enllà de l'edifici per a formar part de la societat en la qual s'assentisca...que intervinga, fomente, facilite i acompanye als artistes, creant relacions amb el barri on s'acull l'IVAM”. En la seua visió del museu i del projecte, Cortés volia un museu que “fera explotar cap a l'exterior dels seus murs, ocupant espais inesperats o poc habituals. Tenint en compte tot això, va sorgir la idea de convertir el solar en un jardí on arbres i projectes culturals es relacionen creant oportunitats de convivència ciutadana i experiència artística.
Sergio Belinchón ha creat un llibre en el qual reflecteix les diverses petjades, testimonis, testimoniatges de l'experiència d'una part del barri del Carmen perquè no puga ser esborrada. El llibre és un acte de reivindicació de la memòria, de la valoració del passat i de la història transcorreguda, no per a ser contemplada, sinó per a utilitzar-la com a instrument de coneixement que ens permeta abordar el futur sabent d'on venim i qui som.
336x280Banner-Flama-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88