La Fundació Joan Miró presenta a l'Espai 13 el projecte Interregne de Paco Chanivet del 5 de juny al 8 de setembre.
Paco Chanivet aborda el sentiment de desemparament que genera l’horror còsmic per assenyalar els límits del nostre coneixement. La seva obra es desenvolupa en la bretxa que s’obre entre la incapacitat de conèixer la realitat i la impossibilitat d’entreveure alternatives a aquesta realitat. La seva pràctica artística, profusa en formes i temes, és fragmentària i defuig qualsevol mena de sistematització. Entre les seves múltiples obsessions figuren la manera en què els mites es perpetuen a través nostre, l’amor com a forma d’evadir la naturalesa tràgica de l’existència, la tecnologia com a clau per desmuntar el caràcter universal de la realitat, i l’especulació, a través d’una singular mescla de ciència-ficció i costumisme, amb la materialització de tot impossible.
Interregne és una experiència atmosfèrica en què el visitant s’enfronta al vertigen d’allò que no pot entendre per infinit, insondable o aberrant. En la proposta de Chanivet, que clou el cicle Un monstre que diu la veritat, la realitat convencional s’ensorra perquè se’n manifesti una altra, esborronadora i vigilant. L’artista transforma la sala d’exposicions en una cambra d’estranyesa, un univers espectral on la humanitat ha estat sostreta perquè el visitant s’enfronti, segons Cruz, «al sentiment d’indefensió davant el conglomerat de forces invasores, geloses i conflictives de les potències que l’envolten i de la seva pròpia psique».
Un monstre que diu la veritat és el cicle d’exposicions de l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró per a la temporada 2018-2019, amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell. Comissariat per Pilar Cruz, el projecte s’interroga sobre la naturalesa de les disciplines i indaga les relacions entre el coneixement i el poder.
A la imatge, Paco Chanivet.