La Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya (XMHCat) està formada per 29 museus i un ingent nombre de monuments situats arreu de Catalunya que comparteixen un interès museogràfic, científic o territorial per la història. Es vinculen entre sí sota els principis de compromís, capacitat, voluntat i equilibri territorial amb l’objectiu de generar una narració coherent i global de la història de Catalunya, establir sinergies i racionalitzar els seus recursos econòmics i tècnics que permetin introduir millores de gestió i difusió de les que en resultin serveis i activitats de qualitat pel conjunt de la societat.
Amb aquesta finalitat, l’any 2017 es constituïa en el sí de la xarxa el grup de treball ‘Museus i Gènere’ com un observatori de la perspectiva de gènere en els museus d’història i monuments, amb la voluntat d’adequar els nostres relats a la realitat social del segle XXI. El grup vol fomentar noves mirades en els discursos, les metodologies i les implementacions museogràfiques dels equipaments amb una clara vocació educativa i contribuir, així, a la conscienciació de la ciutadania en la necessitat de crear una societat més justa i igualitària.
Durant l’any 2018 el grup va dur a terme uns seminaris de formació amb l’objectiu de revisar de manera crítica la conscienciació de la perspectiva de gènere en les funcions dels museus i monuments i la representació del gènere en els discursos expositius. Cada seminari va tractar sobre una de les funcions museístiques: exposicions, educació, documentació i comunicació. I enguany, com a continuació, s’abordarà la recerca i les col·leccions en una jornada oberta a professionals. En la jornada es comptarà amb la participació d’experts en la matèria com Margarita Sánchez Romero, professora titular del Departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de Granada i presidenta de l’Associació Espanyola d’Investigació d’Història de les Dones (AEIHM), que parlarà dels paràmetres que cal tenir en compte en la tria de l’objecte històric i com fer investigació aplicant la perspectiva de gènere. Paulí Dávila i Luís María Naya, del Museu de l’Educació del País Basc, que presentaran com va ser el procés de reflexió per triar la col·lecció permanent del museu a exposar. Teresa Vinyoles, historiadora medievalista i una de les pioneres en l’estudi de les dones en la història a Catalunya, explicarà com incloure la perspectiva de gènere en totes les fases del procés d’investigació, des de la formació dels equips fins a la publicació dels resultats. I Denis Chevallier, director científic del MUCEMLAB, de Marsella, tractarà de donar resposta a la pregunta ‘Com exposar el gènere?’ a partir de l’experiència expositiva Au bazar du genre: féminin-masculin en Méditerranée. Per concloure la jornada, les diferents persones participants debatran sobre el tema en una taula rodona. La jornada serà el 16 de setembre de 2019 al Museu d'Història de Catalunya.