bonart
- 07/12/11
El proper dilluns dia 12 de desembre farà 20 anys que es va aprovar la creació de la Universitat de Girona. Per aquest motiu s'han programat un seguit d'actes.
Dilluns, 12 de desembre de 2011. Celebració dels vint anys de la UdG amb la comunitat universitària. De 8 a 12 del matí, des de la Facultat de Ciències, es podrà veure en directe el programa El matí de Catalunya Ràdio, presentat per Manel Fuentes. De 10 a 1 del migdia, davant la Facultat de Ciències, Fira d’Associacions i Serveis de la UdG. A les 12 del migdia, davant la Facultat de Ciències, actuació dels Xoriguers, castellers de la UdG. A 2/4 de 2 al pati de Les Àligues petit concert instrumental a càrrec d’estudiants de la UdG.
Dimarts, 13 de desembre de 2011. De 12.20 a 13.30, des de la sala d'estudi de Sant Domènec (Barri Vell), es podrà assistir a l'emissió en directe del programa Hora L de Ràdio Girona, amb Màxim Castillo. Presentació del llibre Universitat de Girona: Història, Arquitectura i Patrimoni, recull de textos i imatges que descriuen el procés de creació i consolidació de la Universitat de Girona i dels seus campus. A 2/4 de 8 del vespre, al Saló de Plens de l’Ajuntament de Girona, presentació del llibre.
Dimecres, 14 de desembre de 2011. Jornada esportiva solidària per a la comunitat universitària, organitzada pel Servei d'Esports de la UdG, a les instal·lacions esportives de Montilivi. De 10h a 20h tornejos de pàdel, tennis i futbol 7, i de 12h a 15h torneig de Bàsquet 3X3.
Dijous, 15 de desembre de 2011. La UdG, 20 anys a debat. CaixaForum Girona (c. Ciutadans, 19). 19.00 h Taula rodona: On érem i on som. Propostes de futur. Participants: Dr. Sergi Bonet, Dr. Joan Miró, Dr. Pere Mutjé, Dr. Lluís Pallí?Modera: Dr. Joaquim Pèlach.
Divendres, 16 de desembre de 2011. Celebració dels vint anys de la UdG amb la societat gironina
Dissabte, 17 de desembre de 2011. Jornada esportiva solidària per la comunitat universitària, especialment adreçada al personal docent i investigador i al d’administració i serveis organitzada pel Servei d'Esports de la UdG, a les instal·lacions esportives de Montilivi. D’11h a 15h tornejos de pàdel i tennis, a les 11h partit de vòlei, a les 12 partit de bàsquet, i a les 13h parit de futbol 7.
La Universitat de Girona compta avui amb 14.746 estudiants matriculats als 40 estudis de grau, als 30 màsters oficials, i als 5 programes de doctorat. Més d'un centenar de grup de recerca contribueixen al desenvolupament de la investigació en tots els àmbits del coneixement.
La Universitat de Girona és hereva de l’anomenat Estudi General. Va ser creat el 1446 pel rei Alfons el Magnànim, el qual va concedir a Girona el privilegi d’atorgar títols de gramàtica, retòrica, filosofia i teologia, dret i medicina. La iniciativa docent va anar a càrrec dels síndics municipals i de l’Església, però les classes no van començar oficialment fins al 1572 en l’entorn del que ara es coneix com a edifici de Les Àligues, construït expressament com a seu universitària. Els estudis universitaris es van estendre amb un notable prestigi fins al 1717. Aleshores, la Universitat va ser clausurada a causa del Decret de Nova Planta i de la pèrdua d’identitat política de Catalunya.??Al llarg del segle XIX, i com a resultat de la revolució liberal, l’ajuntament de la ciutat va impulsar l’anomenada Universitat Lliure de Girona, que va oferir estudis de Dret i Farmàcia fins al 1874.??La història recent de la Universitat de Girona té com a referents l’Escola Normal de Mestres i, de manera especial, les iniciatives que es duen a terme als anys seixanta del segle XX per tal de tornar a instaurar estudis universitaris a Girona. Es crea el Col·legi Universitari de Girona i l’Escola Politècnica Superior, que depenen, respectivament, de la UAB i de la UPC. Posteriorment, es recupera l’Estudi General, que acull estudis d’Humanitats, d’Empresarials, de Ciències i de Ciències Socials. Finalment, l’any 1991, un decret del govern autonòmic crea la nova Universitat de Girona, amb aportacions de les diverses cultures universitàries que converteixen Girona en un punt de referència multidisciplinari.