L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt del CSIC i la Universitat de València), amb seu al Palau de Cerveró, inaugura el dilluns 12 de desembre, a les 20 h, l'exposició
A través de l’espill. Lectures de l’obesitat: medicina, art i societat, organitzada pel Vicerectorat de Cultura, Igualtat i Planificació de la Universitat i el propi institut. La mostra està dividida en tres apartats. Aborda l'obesitat des de la perspectiva històrico-mèdica, la seua imatge social i cultural, i la representació artística, tres implicacions temàtiques que es troben entrellaçades en tot l'espai expositiu. L'objectiu de l'exposició no és adoctrinar ni establir normes i directrius de «bones conductes», sinó afavorir el desenvolupament de debats, anàlisis i reflexions entorn de l'obesitat. El cos, com a mitjà d'expressió, projecta la nostra imatge en la societat i, al mateix temps, com a estructura vital, trasllada algunes claus de la nostra salut. La integració d'aquests elements permet explicar l'obesitat com un fenomen global per la seua extensió geogràfica, les seues dimensions epidemiològiques i les seues implicacions socials. La present mostra reuneix una selecció de dades i taules científiques i històriques, documents, audiovisuals i treballs d'artistes contemporanis que ofereixen a l'espectador eines de reflexió sobre un dels fenòmens més característics de la societat contemporània. Els estereotips en la cultura de masses i la imatge de l'obesitat en la premsa aporten contrastos que ens porten a la figura de l'obés valorada en l'antiguitat de forma positiva per la seua associació a la salut, l'estatus social, l'atractiu físic i la fertilitat, fins a la mirada actual que ho recrea com a persona alegre i afable, però també mandrós, maldestre, golut i còmic, reforçant així la seua estigmatització social.
Dins del nostre mapa identitari, els artistes han representat l'obesitat com a espill de la societat. Un recorregut pels treballs de Rubens, els retrats de la Cort, els monstres de Carreño, les imatges de les venus paleolítiques o les postals populars de la primera meitat del segle XX així ho demostren. En l'actualitat, noves actituds sociopolítiques i de gènere han transformat la representació del cos obés dins d'un territori iconogràfic transgressor. Els treballs de Rogelio López Cuenca on qüestiona els símbols i estereotips a partir del fals missatge de la publicitat, els jocs lingüístics sobre l'alimentació de Rosalía Banet o la cosificació del cos, interioritzada com a experiència pròpia pels artistes Estíbaliz Sádaba i Mac Diego, aporten una mirada crítica a l'experiència quotidiana.
La mostra podrà ser visitada en la Sala d'exposicions del Palau de Cerveró (Plaça Cisneros, 4, València) de dilluns a divendres de 9 a 20 hores, els dissabtes de 10 a 14 hores, des d'aquest dilluns 12 de desembre i fins al pròxim 30 de març. A més, s'ofereix la possibilitat de concertar visites guiades (telèfon: 96 386 49 22), així com tallers didàctics (telèfon: 96 392 62 59).