bonart
- 16/12/11
El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí projectarà avui divendres 16 de desembre a les set de la tarda el documental L’obra d’un gegant, que reflexiona sobre l’arquitectura de pedra seca a l’illa de Mallorca, sobretot a la part de la serra de Tramuntana. Intervindran en la presentació i posterior col·loqui el director, Antoni Mir, un dels protagonistes de l’obra, el margener Lluc Mir, i el director de la Fundació Lluís Carulla, Carles Duarte.
L’obra d’un gegant documenta les construccions, la tradició i la importància de la pedra en sec a Mallorca, que compta amb més de 19.000 kilòmetres lineals de marges. Seguint la feina del margener Lluc Mir, germà del director, es descobreix aquest ofici secular, de tradició mil·lenària, que ha convertit una terra erma com la serra de Tramuntana mallorquina, en un mosaic de camps de conreu i terrasses. Ens mostra l’esforç de segles i segles de petits constructors per transformar, en sintonia amb la natura, les pendents en plans i les terres seques i pedregoses en camps de conreu. Una construcció que als ulls d’un nen pot semblar realment obra d’un gegant, però que amaga més aviat una feina titànica, lenta i continuada, de formigues.
El documental, a part de situar-nos en el paisatge cultural de la serra de Tramuntana pren caràcter d’actualitat per dos motius. Per un costat la recent declaració per part de la UNESCO de la serra com a Patrimoni de la Humanitat, que es va produir el mes de juny passat. D’una altra banda més tràgica, per l’accelerat deteriorament que pateixen els marges, degut a l’abandonament del camp, la desaparició d’oficis tradicionals, l’especulació urbanística i la massificació de la serra, que posa en perill la pervivència d’aquest paisatge. Com explica el mateix Antoni Mir “quan una marjada cau a causa de les correnties d’aigua, totes les que vénen a continuació també cauen. Les conseqüències més directes són la desertificació del sòl i la pèrdua d’un patrimoni únic i d’un valor històric i paisatgístic insubstituïble”.
L’obra es mou entre la feina d’en Lluc i d’altres margeners i el testimoni de personatges rellevants i d’especialistes científics que tenen relació amb l’illa i que fan ressonar un crit d’alerta sobre l’estat de la qüestió. L’actor Michael Douglas, que resideix una part de l’any a Valldemossa, narra el documental i dóna també la seva versió sobre el problema. El mateix fan el compositor musical Andrew Lloyd Webber, que té casa a Deià, i l’arquitecte de la Sagrada Família, Jordi Bonet que, des que era petit, ha tingut una casa de pedra al llogaret de Llucalcari.