[caption id="attachment_22871" align="aligncenter" width="300" caption="(Foto Pere Durán)"]
[/caption]
L’Obra Social
la Caixa, la Diputació de Girona i el Consorci de l'Estany han presentat els treballs de millora, preservació i recuperació de la zona humida del pla dels Estanyols, dins de l'Espai d'Interès Natural de l'Estany de Banyoles. L'acte de presentació ha comptat amb la participació de Maria Alsina, delegada general de
la Caixa a Girona; Carme Anglada, directora de l'àrea Garrotxa-Pla de l'Estany de
la Caixa; Miquel Calm, vicepresident de la Diputació i diputat delegat d'Acció Territorial; Salvador Ros, president del Consorci de l'Estany i alcalde de Porqueres, i Jordi Bosch i Batlle, director del Consorci de l'Estany i regidor de Cultura, Patrimoni Cultural i Festes de l'Ajuntament de Banyoles.
Les actuacions s'han dut a terme en un finca pública, propietat de l’Ajuntament de Banyoles, i en una part de la finca de Casa Nostra, de l’Institut Secular Operàries Parroquials
Magdalena Aulina”però gestionada pel Consorci. Aquest últim espai està constituït per uns antics aiguamolls que s’havien dessecat per convertir-los en camps de conreu i en zona de plantació d'arbres. Des del 2007, el Consorci de l’Estany ha realitzat diverses actuacions per recuperar els terrenys com a zones humides.
Els objectius assolits en aquest projecte han estat la gestió i millora dels hàbitats d’interès comunitari que es desenvolupen en espais oberts de la zona humida (prats humits i jonqueres), l’eliminació i retirada d'infraestructures i de plantacions en desús amb un impacte paisatgístic i per a la fauna salvatge, i la millora estructural del bosc de ribera.
Per tal de recuperar l’estructura i la composició dels prats humits i jonqueres, s'ha millorat el sistema de tancats del bestiar que els pastura i els manté oberts. Ha calgut substituir el filat existent, que actualment estava obsolet, per un de nou.
Paral·lelament, també s’ha treballat la continuïtat paisatgística i la connectivitat entre hàbitats naturals. Per aquest motiu, s’han eliminat elements obsolets, com ara un filat espinós, perillós per a la fauna salvatge, puntals de formigó en desús i un tancat de xiprers, al límit nord de la finca, que impedia percebre la continuïtat paisatgística entre l’estany i la zona humida del pla dels Estanyols. També s'han plantat espècies arbòries i arbustives pròpies d’hàbitats humits en llocs on el sòl havia quedat desprotegit.