La Galeria Fomentarte inaugura el 13 de juliol a les 19 h. la temporada d'estiu amb l'exposició Esborrar les empremtes de la memòria de l'artista basc Endika Basaguren. El dia de la inauguració tindrà lloc la performance que realitzarà el mateix artista i que concentra la línia argumental de l'exposició; performance que ja s'ha representat a Bilbao, Lisboa, així com en diversos festivals internacionals.
Henry Michaux solia definir l'artista com aquell que es resisteix de manera absoluta a l'impuls de no deixar empremtes. I la veritat, mai com avui la febre per dibuixar un rastre ha marcat tant la cultura. "Allà estan Facebook o Instagram i la seva respectiva obsessió per deixar un senyal capaç de provar qualsevol experiència. Facebook és una barreja de la son de Beuys (tots som artistes) amb l'actitud d'Oscar Wilde (tot és susceptible de ser art). Potser ara el més inquietant es jugui a la negativa a deixar rastre, amb l'artista convertit en un esborrany de pistes.
"La proposta d'Endika és precisament la d'actuar com a esborrany, com destructor de la seva pròpia obra i passat, perquè aquesta acció generi una nova obra que defineixi el que ell "és". La veritat és que els artistes sempre han tingut una pulsió destructiva que complementa la creativa. Endika parla de destruir el que havia prèviament per crear coses noves. "L'art avançat és la destrucció de l'anterior". Per a ell, un exemple que es pot crear destruint és Rauschenberg; amb Erased de Kooning, va realitzar la primera obra que sorgia de la destrucció d'una altra peça consagrada en el món de l'art. Una creació per eliminació i no per addició. Altres artistes ja van treballar de manera similar, com el grup Fluxus o Valerie Hegarty, entre d'altres.
Totes aquestes accions "destructives" d'aquests artistes s'han realitzat per trencar amb l'art del passat, reflexionar sobre la història de l'art, però en el cas de Endika aquesta ruptura és amb la seva pròpia obra i amb la seva pròpia història.