FCC-Segell-banner4

Notícies

El Mubam participa en un projecte que reflexiona sobre el paper de l'home i la dona a l'art

bonart múrcia - 13/02/12
180x180BanerVictor04
El Museu de Belles arts de Múrcia acull des de matí i fins al 23 de febrer el curs-taller Qui dóna la volta a la truita? Homes, dones, gènere i rols en les col·leccions de tres museus provincials, un projecte en xarxa que el centre murcià duu a terme al costat del Museu de Lleó i la Xarxa Museística provincial de Lugo.
El director general de Béns Culturals, Francisco Giménez, acompanyat pel director del Mubam, Juan García Sandoval, i el representant del Col·lectiu Medusa, Elena Azzedin, han presentat avui el projecte que està subvencionat pel Ministeri de Cultura i coordinat pel Col·lectiu Medusa Mediació en col·laboració amb els tres museus implicats.

Giménez va destacar que “es tracta d'un projecte de col·laboració sobre les noves lectures que es poden fer des de posicions ètiques que té a veure amb el reconeixement del rol de la dona, com s'ha vingut veient al llarg de la història de l'art, com es veu en la nostra col·leccions”.  L'objectiu és analitzar la representació que s'ha fet tradicionalment del que es considera ser home i ser dona. Per a això es partirà de 20 obres clàssiques de la col·lecció permanent de cada museu i es crearà un grup de reflexió format per persones interessades a analitzar i reflexionar sobre els models que ens han transmès aquestes imatges i com s'han perllongat en la història. Es tracta d'apropar-se a elles per replantejar-se què volen explicar i com aquests discursos es perllonguen fins a l'actualitat.

Qui dóna la volta a la truita? proposa donar la volta a molts conceptes i el que tradicionalment es té de gènere. El taller es planteja de manera pràctica i combina aspectes teòrics i lúdics. La seva metodologia es basa en una reflexió lúdica i participativa, on es valora tot el coneixement i l'experiència de les persones involucrades, més enllà de qüestions teòriques, de gènere, procedència o edat. Podrà participar qualsevol persona amb ganes de conèixer més sobre si mateixa i el seu món. Durant dues setmanes, es reflexionarà sobre com influeixen les imatges en la realitat. Part dels resultats es faran visibles en una guia amb aplicacions didàctiques a la qual qualsevol visitant del museu podrà accedir en el futur. A més, aquest projecte proposa que els creadors contemporanis participin en tot el procés de reflexió col·lectiva, i per a això s'ha convidat als artistes murcians Sergio Sotomayor, Chelete Monereo i Ana Martínez. Aquests artistes elaboraran una reinterpretació contemporània de les obres Un dia més (1906) d'Inocencio Medina Vera, Odalisca (1927) de Ramón Gaya, i Céfalo Procis (principis de XVII) de Pedro d'Orrente i Jumella.

Les tres obres noves resultants de cada ciutat, nou en total, juntament amb els processos del taller, es mostraran en una exposició itinerant que viatjarà per les ciutats implicades. La primera es farà al març en el Museu Provincial de Lugo, passant després per Lleó i arribant a Múrcia al juny, com a tancament i clausura del projecte.

Et poden
Interessar
...

817x88-HISTÒRIES-DE-L'ART-