Entre l'octubre de 2018 i maig de 2019 ha tingut lloc en els locals de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya la conservació-restauració de 4 exemplars que formen part de la col·lecció de cartrons de la Fundació Real Fàbrica de Tapissos.
Pintats amb la tècnica d'oli sobre tela cap a 1756, són obra de Corrado Giaquinto i van servir com a models per a les sanefes dels draps que van integrar la sèrie "Història de David, Josep i Salomó". Aquest conjunt de tapissos -un dels més importants de la producció de la manufactura madrilenya- es va teixir amb destinació a la "peça de conversa" del rei Carles III al Palau Reial de Madrid sota la direcció del pintor italià.
Tot i que els cartrons de les escenes de camp van ser encarregats a José del Castell a partir de dissenys anteriors de Luca Giordano, Giaquinto es va reservar la composició de les sanefes, invencions al·legòriques realment imponents per la seva amplitud i complexitat iconogràfica. L'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya ha col·laborat amb la Real Fàbrica de Tapissos elaborant un delicat procés d'intervenció que va consistir, bàsicament, en una estabilització estructural del suport mitjançant un reentelat realitzat amb taula de succió, així com en una consolidació de la pel·lícula pictòrica i neteja de la mateixa. Atès el pèssim estat de conservació que presentaven els cartrons (que romanien en els magatzems sense poder-se exposar), el resultat de la intervenció ha estat francament espectacular. D'aquesta manera, s'ha recuperat una part important del patrimoni de la Fundació que podrà ser exposada i gaudida pel públic pròximament.