Comissariada pel dissenyador gràfic Sergi Freixes, El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy és un homenatge a totes aquelles famílies que van viure la postguerra i la dictadura, una de les etapes més dures i llargues del nostre país. En un context d’economia desorganitzada i comerç paralitzat, entre les insuficients cartilles de racionament i els prohibitius preus de l’estraperlo —el mercat negre que va sorgir al marge de l’oficial i on calia moure’s i tenir bons contactes amb les autoritats per tal d’aconseguir menjar—, l’enginy va ser, en moltes ocasions, un recurs per poder sobreviure.
L’exposició, organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell i el Museu d’Història de Catalunya, continua la proposta de Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència (mostra també comissariada per Freixes i coproduïda per la Fundació i el MHC l’any 2016), amb la intenció d’apropar a les noves generacions —mitjançant la relació entre història i gastronomia— la realitat en què vivien els seus avis.
Des del mes d’abril de 2019, més de 3.000 persones han visitat a l’Espai Cultura Fundació 1859 El farcell de la postguerra. L’exhibició —que ha inclòs visites guiades, tallers i altres activitats complementàries— ja havia passat per Barcelona i Cambrils (amb més de 16.000 visitants) i està previst que continuï el seu recorregut per diverses localitats catalanes ja confirmades, com ara Santa Coloma de Gramenet, Cerdanyola del Vallès o Castelló d’Empúries. A l’Espai Cultura es podrà visitar fins al 28 de juliol de 2019.