La 32 edició de la Fira Internacional d'Art Contemporani, ARCOmadrid, tindrà a Turquia com a país convidat d'honor. Una selecció de galeries realitzada pel comissari, escriptor i professor, Vasif Kortun, acostarà a Madrid, en col·laboració amb l'Ambaixada de Turquia a Espanya, la producció artística contemporània d'aquest actiu mercat emergent.
Situada entre Europa i Àsia, Turquia és un punt de trobada de civilitzacions i cultures. El país ha adquirit una importància creixent en l'escena de l'art i ha experimentat en l'última dècada un boom amb el naixement de noves galeries d'art, espais impulsats per artistes, museus públics i privats, fires d'art, cases de subhastes i institucions dedicades a les arts plàstiques. A aquest auge també va contribuir la designació d'Istanbul com a Capital Europea de la Cultura el 2010, gràcies a la qual es van enfortir les infraestructures culturals i artístiques. Igualment, aquesta ciutat va ser triada per ARCOmadrid com a primera destinació el circuit de presentacions de la passada edició de la Fira.
Centres culturals com el multidisciplinar SALT, posat en marxa pel Garanti Bank; Akbank Sanat, institució dedicada a la promoció de les arts des de 1993; privats com el Sakip Sabanci Museum, fundat el 2002, i l'Istanbul Museu d'Art Modern, fundat el 2004 per la família d'empresaris i col·leccionistes Eczac?bas?, són alguns exemples d'aquestes noves institucions. Així mateix, la Biennal d'Istanbul, que va celebrar el 2011 la seva dotzena edició, s'ha consolidat entre les biennals més prestigioses del món i la fira Contemporary Istanbul (CI), la sisena edició va tenir lloc el passat any a la ciutat, va atreure a prop de un centenar d'expositors, la meitat dels quals van ser galeries internacionals.
Des del 2000, quan el mercat de l'art turc tenia un volum de negoci global que no superava els 10 milions d'euros, el país ha desenvolupat una sòlida infraestructura que li ha permès situar-se entre els mercats més dinàmics del món. El 2008, aquesta xifra ja havia pujat a més de 30 milions d'euros, segons dades publicades la consultora ArtTactic en el seu últim informe sobre el país.
Concretament, en el sector de l'art contemporani, aquest creixement ha estat més destacat i Turquia es troba actualment en l'onzè lloc en volum de beneficis per subhastes, molt a prop de països com Suècia o Alemanya. En la temporada 2010-2011, la consultora francesa ArtPrice va assenyalar que els beneficis obtinguts en subhastes d'art contemporani celebrades a Turquia havien ascendit a prop de 5 milions i mig d'euros.
A més, les cases de subhastes internacionals estan mostrant un interès creixent per l'obra d'artistes turcs i han inclòs diverses sessions d'art turc en els seus programes. És el cas de Sotheby 's, la sessió dedicada a l'art contemporani de Turquia, celebrada el passat 15 d'abril a Londres, es va tancar amb un import total de 1.958.600 lliures, per sobre dels dos milions d'euros. De fet, bona part del treball dels artistes turcs és adquirit per col · leccionistes en els mercats de Regne Unit i Dubai. Fruit d'aquest interès dels col·leccionistes internacionals, diversos artistes turcs també estan experimentant una revaloració de les seves obres i diversos d'ells s'han situat en la relació publicada per ArtPrice dels 500 autors contemporanis que han generat bons resultats a subhasta. La consultora també ha destacat recentment a autors emergents amb cotitzacions més accessibles i que estan començant a despuntar en el mercat internacional.
A la imatge Vasif Kortun