El Wikiartmap, el mapa de l'art a l'espai públic, serà presentat a partir del 28 de març de 2012, a les 19 h. a Arts Santa Mònica de Barcelona.
El Wikiartmap és una plataforma on-line, un mashup de continguts oberts que, en format wiki i sobre cartografia de Google, permet localitzar i consultar informació sobre l’art, la creació i el patrimoni històric i cultural situat a l’espai públic -és a dir, a l’espai exterior, obert, a l’aire lliure-, així com també sobre equipaments, esdeveniments i arxius documentals relacionats. Wikiartmap proposa una nova manera d’apropar-se a la creació artística a escala mundial mitjançant una proposta gràfica i d’interacció visual i intuitiva que incorpora continguts oberts ja existents; una plataforma innovadora que, alhora, permet a l’usuari introduir, administrar i editar nous continguts. La integració amb xarxes socials com facebook, tweeter i google+ i la creació d’una xarxa social pròpia permeten a l’usuari compartir i seguir continguts, a banda d’incloure funcionalitats per a l’usuari com incrustar mapes als seus propis blogs i webs o crear els seus propis mapes a partir de continguts existents. Wikiartmap és una plataforma inèdita i global per a la difusió nacional i internacional de l’art, el patrimoni i la creació a l’espai públic, així com d’esdeveniments vinculats a l’espai públic. És una eina d’ús lliure, un nou mitjà de comunicació a l’abast de creadors, agents culturals i entitats que els permet difondre el seu patrimoni i les seves intervencions en una plataforma d’abast internacional i continguts dinàmics.
El Wikiartmap comprèn tot tipus de manifestacions artístiques que ocupin l’espai públic, o bé que neixin en referència a ell, és a dir, que es puguin georreferenciar amb exactitud. Inclou categories com arquitectura, escultura, wallcovering, sketch, creació sonora, festivals, exposicions urbanes... El destinatari d’aquest projecte és tant el públic en general com els sectors lúdico-turístic, cultural i educatiu en particular; amb la intenció de facilitar i multiplicar la seva funcionalitat, la plataforma multiidioma estarà disponible en 6 idiomes (català, castellà, francès, anglès, italià i portuguès).
El WAM es va començar a gestar a mitjans de l’any 2009 de la mà de la seva directora, Maite Oliva, quan va començar a comissariar exposicions a l’espai públic i va detectar que li mancava una eina a internet per poder difondre els seus continguts de manera òptima.
El Wikiartmap compta amb el suport del Ministerio de Cultura, la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme Girona Costa Brava, l’Ajuntament de Figueres, l’Euroregió Pirineus Mediterrània i bonart cultural, entre d’altres, i amb la complicitat i assessorament d’agents procedents de diferents àmbits com la innovació, la cultura, la tecnologia i la comunicació. Tots ells han fet possible que aquest projecte tiri endavant.