banner-BonArt

Exposicions

Els gravats de Guinovart a la Galeria Eude

Els gravats de Guinovart a la Galeria Eude

La Galeria Eude de Barcelona ha prorrogat fins al 24 d'octubre del 2019 l'exposició sobre els gravats de Guinovart.

Les diferents exposicions que s’estan duent a terme amb motiu de l’Any Guinovart (2018-2019) permeten al públic que no conegui suficientment la seva obra comprovar quina ha estat la seva aportació a l’art contemporani no tan sols en un àmbit nacional, sinó també en l’internacional. En total, s’han programat més d’una vintena d’exposicions arreu de Catalunya repartides per diversos museus, centres i institucions culturals, fundacions i galeries d’art, entre les quals hi ha la que ofereix la galeria Eude, on es poden contemplar un conjunt de gravats de les diverses tècniques emprades per Josep Guinovart (Barcelona, 1927-2007). Per tant, la seva àmplia trajectòria creativa abraça un gran nombre de disciplines artístiques, com són la pintura, la instal·lació, l’escultura, el disseny, el cartellisme, el muralisme, la il·lustració, l’escenografia i, per descomptat, el gravat, que demostren el seu tarannà a la recerca de la llibertat creativa.
Han passat, doncs, set dècades des de la seva primera exposició individual a la desapareguda galeria barcelonina Syra; durant tots aquests anys ha merescut el reconeixement de les institucions públiques catalanes i espanyoles, ja que li han concedit gairebé tots els premis i distincions possibles en l’àmbit cultural. A més, la seva contribució a l’informalisme, dins de l’apartat matèric a partir de finals dels anys cinquanta, ha estat exemplar, ja que s’hi va mostrar fidel fins al moment de la seva mort.
Cal destacar que des de sempre es va interessar pel món del gravat. Als 24 anys ja va realitzar els seus primers aiguaforts, concretament a l’Editorial Cobalto de Barcelona, amb el títol Homenatge a García Lorca. Precisament sobre aquesta sèrie, l’any 1998, el Museu Monjo de Vilassar de Mar li va dedicar una excel·lent mostra, coincidint amb el centenari del naixement del poeta granadí.
Ara a la galeria Eude s’exposen una sèrie de gravats de diverses èpoques de Guinovart, que serveixen per adonar-se de la importància que va tenir per a ell aquesta disciplina artística i que mostra algunes de les tècniques que va emprar habitualment: aiguafort, aiguatinta, carborúndum, collage, collagraph, litografia, etc., la majoria acolorides a mà. Les peces que s’hi exposen giren entorn de diferents temàtiques, com per exemple: el transcurs del temps, a través de la sèrie Imatges del Temps; la terra i alguns dels elements que la integren, com són els ous, els fruits, les flors, etc., que apareixen en la sèrie Petit Sió i a la peça Tierra. De fet, a ell sempre li va interessar tot allò relacionat amb la natura. Els quatre elements que configuren els inicis de la vida en el pensament presocràtic, la terra, l’aire, el foc i l’aigua, seran les seves fonts d’inspiració. Així mateix, hi observem alguns homenatges a determinats poetes, com per exemple León Felipe, Rosalía de Castro Joan Salvat-Papasseit i el mateix García Lorca, personatge pel qual professava tenir admiració –abans de realitzar els gravats de l’Editorial Cobalto, ja va fer una pintura que els relacionava: La caça de l’òliba– i, finalment, també hi és present la sèrie Guino, a mode d’homenatge a si mateix.

A la imatge, detall de Com tot el temps, 2004. Aiguafort i carborúndum il·luminat a mà. 117,5x90,5 cm (paper i planxa). Edició de 50.

Banner-HCB-180x180px_v1-cat-1M_Online_BONART_180X180-25

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90