FCC-Segell-banner4
Palamós recupera els seus vincles amb Dalí amb l\'exposició \

Exposicions

Palamós recupera els seus vincles amb Dalí amb l'exposició "La Barraca onírica"

Fotografia de Francesc Guillamet de la Barraca de Dalí a la platja de Castell de Palamós
Impremta Pages - banner-180x178La-Galeria-201602-recurs
Palamós recupera els seus vincles amb Dalí, Sert i Puig Palau amb l'exposició La Barraca onírica, on es potencia la singular arquitectura que va dissenyar l'artista empordanès.

La mostra, una recreació contemporània d'un possible somni dalinià, es podrà veure a l'església del Carme fins setembre i es basa en les imatges del fotògraf i fuster, a més d'apassionat de la vela i amic de Dalí, Joan Vehí.

La proposta, que inclou obres contemporànies dels artistes Francesc Guillamet, Carlus Camps i el muntatge expositiu d'Enric Ansesa, s'inclou dins un cicle de tres exposicions per potenciar artistes singulars que van deixar petja a la població.

La barraca onírica: Dalí, Joan Vehí i la creació contemporània és una mostra artística que mitjançant una instal·lació que simula un somni es posa de manifest l'arquitectura singular de la barraca que el reconegut artista empordanès va dissenyar prop de la platja de Castell de Palamós. Una barraca que mai no va acabar habitant, que li va construir el seu amic Albert Puig Palau (el «tío Alberto» de la mítica cançó de Joan Manuel Serrat), un mecenes que va comprar Mas Juny el 1940 al seu propietari, l'artista internacional Josep Maria Sert, que ja li havia donat anomenada per la seva capacitat de congregar l'elit cultural i social europea. Ambdós van ser bons amics d'un jove Dalí i de Gala, i ambdós van visibilitzar Palamós, la Costa Brava i Catalunya.

 

[caption id="attachment_124003" align="alignnone" width="300"] Dalí i Alberto Puig Palau a dins la barraca[/caption]

També és una manera per potenciar els vincles que van portar Dalí a Palamós, gràcies a la influència del pintor i mecenes Josep Maria Sert, el seu mestre en l'art de les relacions públiques que llavors Dalí va posar a la pràctica a Port-lligat, un altre indret idíl·lic de la Costa Brava. Per aquesta raó, l'exposició s'inscriu dins un cicle de tres exposicions, la primera de les quals és la present i per l'any vinent s'està preparant l'exposició Dalí - Sert i la darrera serà la relació de Sert i Palamós. També s'engegaran un seguit d'accions, com rutes i visites guiades, millorar la senyalització per accedir a la casa i també accions per mirar de preservar Mas Juny, que està en una situació complicada a nivell estructural.

 

[caption id="attachment_124004" align="alignnone" width="225"] Josep Maria Sert, Gala i Salvador Dalí al Mas Juny a la dècada dels anys 30 del segle passat.[/caption]

Promoguda per l'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament de Palamós i el Museu de la Pesca, l'exposició ha comptat amb la direcció de bonart cultural i amb el suport de la Fundació Joan Vehí i la Fundació Lluís Coromina. La inauguració de la mostra tindrà lloc avui dimarts 22 de juny a les 19 h a la Capella del Carme de Palamós, i hi assistirà Lluís Puig, alcalde del municipi; Pere Maset, director de la Fundació Joan Vehí, i Ricard Planas, editor de bonart, directora de la Fundació Lluís Coromina i curador de l'exposició.

Basada en diversos eixos que vinculen la figura de Dalí amb conceptes i persones com Palamós, Josep Maria Sert, Puig Palau, Joan Vehí o la creació contemporània, l'exposició La barraca onírica és una recreació onírica del que s'hagués pogut crear a dins de la barraca. Així doncs, la instal·lació pretén entrar a la psique i l'imaginari de Dalí, i està creada a partir de les imatges i els objectes del fons de la Fundació Joan Vehí, com la cadira de sis potes i la creu hipercúbica ideades per Dalí i una selecció acurada d'algunes imatges de les més de 80.000 imatges que va fer el fuster i fotògraf. Joan Vehí, fotògraf, fuster de confiança i amic del geni empordanès i el va retratar en la més íntima proximitat. L'exposició es completa amb el muntatge artístic de l'artista Enric Ansesa, coneixedor de l'univers figuerenc i que va conèixer l'empordanès, del videoart de l'artista Carlus Camps Torner i les fotografies de la barraca del reputat fotògraf Francesc Guillamet, que retrata una barraca en blanc i negre, per dins i per fora, a la qual s'accedeix per una porta en biaix, que ben bé podria ser una metàfora del que esdevindria l'univers dalinià.

L'exposició La barraca onírica: Dalí, Joan Vehí i la creació contemporània es podrà visitar a la Capella del Carme de Palamós fins a finals de setembre, cada dia de 18 h a 21 h durant els mesos de juliol i agost. Els mesos de juny i setembre l'horari serà només de caps de setmana: divendres i dissabtes de 17 h a 20 h, i diumenges i festius d'11 h a 14 h.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021