320x100_Podcas Revistes

Exposicions

La reivindicació rural del pintor cubista Palau Ferré s’exposa al MVR

La reivindicació rural del pintor cubista Palau Ferré s’exposa al MVR
bonart l'espluga de francolí - 25/10/21

Fins al 23 de gener de 2022, el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla mostra la reivindicació rural del cubista Maties Palau Ferré (1921-2000) en una exposició a l’Espluga de Francolí. L’esdeveniment coincideix amb la commemoració del centenari del naixement de l’artista, conegut com «el pintor que cremava els seus quadres».

L’exposició Palau Ferré. Essència vitalista ofereix una mirada panoràmica de la reivindicació rural de l’artista montblanquí a través d’olis, ceres, tintes xineses, ceràmiques i escultures, a més de litografies i de documents històrics d’hemeroteca. També hi ha dues ampliacions de gran format que permeten als visitants fotografiar-se dins d’un bucòlic paisatge de Palau Ferré i amb una de les seves figures femenines d’ulls ametllats que dialoga amb un gran gira-sol.

La mostra instal·lada al MVR posa de manifest que el pintor cubista era un enamorat de la seva terra. A més, la projecció internacional de la seva trajectòria artística va refermar encara més aquest vincle amb el territori i la seva gent. «La Conca de Barberà, a l’aïllar els sorolls exteriors, guarda per a nosaltres la pau del cel immaculat, i els camps donen als fruits la plenitud de l’essència», remarcava el pintor cubista. Gràcies a aquesta nova exposició, es pot redescobrir l’art i el pensament del pintor, així com el nexe de la humanitat amb la natura i la pau a través de la mirada lluminosa de l’artista i la vivesa dels colors que empra a les seves teles.

Inauguració de l’exposició
El 23 d’octubre a les 12 h, tenia lloc al MVR la seva inauguració. La directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó, afirmava que «pel Museu de la Vida Rural és un plaer comptar amb una exposició que ens parla de la identitat cultural, amb una idea de territori i mirada feminista, i a més es tracta d’una proposta transversal que també es treballa des de l’acció educativa, com ens mostra el treball fet amb l’Escola Martí Poch.»

Així mateix, el comissari de l’Any Palau Ferré, Francesc Marco-Palau, agraïa al Museu de la Vida Rural i a la Fundació Carulla el seu suport a la projecció dels artistes catalans i el seu compromís amb les commemoracions culturals, com la que enguany es dedica a l’artista. En aquest sentit, feia èmfasi en què «Palau Ferré era un enamorat de la nostra terra i aquesta exposició reflecteix el món idíl·lic de la Conca de Barberà i una intensa reivindicació de la ruralitat. En aquesta mostra hi trobareu obres que mai abans s’havien exposat».

Recreacions de l’alumnat de l’Escola Martí Poch
L’essència vitalista de Palau Ferré és fruit d’un món rural que l’artista idealitza i a partir del qual construeix el seu imaginari referencial: els paisatges primaverals d’arbres fruiters, les natures estàtiques, les composicions florals, els homes i les dones del camp, i la cultura popular més arrelada. A l’exposició, també s’hi poden veure les recreacions que l’alumnat de l’Escola Martí Poch de l’Espluga de Francolí han dut a terme d’aquestes temàtiques de Palau Ferré, en un projecte artístic transversal que ha tingut lloc al llarg de tot l’any.

La commemoració del centenari
La Generalitat de Catalunya va declarar el 2021 com a Any Palau Ferré. En aquest marc s’han organitzat un total de 20 exposicions temàtiques diferents en museus i espais culturals i 100 actes territorials arreu del país en col·laboració amb ajuntaments, biblioteques i entitats.

Banner Didier 180 x 180 pxLa-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90