L’exposició aplega una mostra representativa, tant per la temàtica com per les tècniques pictòriques, de l'obra plàstica de Josep Franch-Clapers donada a la Generalitat de Catalunya i que conserva l'Arxiu Nacional de Catalunya, i consta de 34 quadres. L’any 1989, l’artista va fer una donació generosa i desinteressada d’una part molt considerable de la seva obra a la Generalitat. Una obra plàstica que, a més de ser un important llegat artístic, ha esdevingut un excepcional i singular document per conèixer millor un dels episodis més dramàtics del nostre país: la retirada de milers de persones cap a la frontera amb França, fugint de la cruel repressió dels vencedors de la Guerra Civil, així com el seu posterior internament en camps de refugiats a l’Estat francès. Josep Franch-Clapers, exiliat i internat en aquests camps de refugiats, va captar a través del dibuix i la pintura, amb gran realisme, intensitat i emotivitat, la duresa i el dramatisme d’un poble que havia perdut la guerra i les llibertats. Un poble que intentava sobreviure en unes circumstàncies indignes. Les seves creacions tot sovint hagueren de ser plasmades en materials força precaris, constitueix una obra visual que ha esdevingut testimoniatge essencial per conèixer la realitat d’aquella històrica diàspora.
L’obra de Franch-Clapers, i tota la seva trajectòria vital, suposa un testimoniatge de la tasca de tants i tants catalans anònims que, des de la llunyania, amb un esperit irreductible, vençut però mai derrotats, van lluitar pel seu país. Franch-Clapers va estimar la terra que el va acollir i on va formar la seva família, però mai no va oblidar la seva pàtria, fet que testimonia la seva voluntat de llegar la seva obra.
L’exposició Josep Franch-Clapers. L'èxode. L'exili serà visitable fins el 3 de juny a la planta baixa del museu amb entrada gratuïta.
A la imatge, "Exili", 1939.