El dibuix en l’Edat d’Or: artistes catalans a l’entorn del 1900 condensa el bo i millor de la creació artística d’un dels períodes de major esplendor de l’art català a través de 125 dibuixos. L’exposició, concebuda per reivindicar, difondre i potenciar l’art català d’aquest període històric, permet veure l’evolució i l’elevada qualitat de l’art fet a Catalunya en uns moments de canvis socials i polítics convulsos.
Amb aquesta exposició, que pren el relleu de L’Edat d’Or de la pintura catalana, Artur Ramon Art vol continuar incidint en els creadors catalans d’entre finals del XIX i principis del XX, una època poc coneguda i valorada històricament en l’aspecte artístic.
Un total de 125 dibuixos conformen la nova mostra, que exhibeix exemplars singulars de Ricard Canals, Isidre Nonell, Ramon Casas, Marià Fortuny, Manolo Hugué i Santiago Rusiñol, entre d’altres. Es tracta d’obres úniques i d’una gran excel·lència artística, provinents d’importants col·leccions particulars i que es presenten al públic ara per primera vegada.
Destaquen els dibuixos il·lustratius de la Belle Époque, de Marià Fortuny; els de Xavier Gosé i Joan Cardona; l’essencialisme de Manolo Hugué; el realisme objectiu de Francesc Gimeno; el constructivisme inicial de Rafael Barradas; el costumisme de Pichot i Canals; el Pau Roig que s’emmiralla en Toulouse-Lautrec i l’Smith que mira Beardsley; el primer Torres-García modernista; el Sunyer parisenc i el Marià Andreu més déco, entre d’altres. Unes obres que copsen la realitat del moment en què van ser dibuixades i que són un testimoni dels contrastos del tombant del segle XIX al XX.
L'exposició es pot visitar a Artur Ramon Art fins al 28 d'abril.
A la imatge, "Dona en mocador vermell" de Santiago Rusiñol.