Els artesans de Gràcia recorden i honoren la memòria de l’arquitecte-artesà Josep Maria Jujol, en l’exposició Jujol l’homenatge. Mostra itinerant 2010-2012, que es podrà visitar del 5 al 13 de maig a la Sala Cotxeres i Jardí del Palau Robert. La mostra dóna a conèixer la figura de Jujol i peces realitzades per artesans, en tècniques diferents, a partir de la influència de l’arquitecte
Josep M. Jujol i Gibert (1879-1949) és una de les figures destacades de l’arquitectura del segle XX i un pioner de la modernitat. Una part de la seva activitat i obra es vincula molt directament amb els projectes d’Antoni Gaudí, però també és remarcable la tasca com a artesà en el disseny de mobles, la forja i la utilització de materials reciclats, entre d’altres. L’arquitecte va mantenir una estreta vinculació amb la vila de Gràcia, on va viure del 1888 al 1893.
L’exposició, que té Franzina Raspall com a comissària i l’assessorament de l’Arxiu Jujol, l’impulsa l’Associació artesans de Gràcia de Barcelona per donar a conèixer la vida i obra d’aquest artista.
La mostra consta de plafons informatius on s’explicarà la història de l’ofici i la descripció de cinc oficis que fan els artesans de Gràcia i en els quals també havia treballat Jujol. També s’hi mostraran peces d’artesans de l’Associació en tècniques diverses. Altres punt d’interès són l’audiovisual de Franzina Raspall, amb veu de Carles Canut, sobre la vida i l’obra de Jujol i la projecció d’ imatges de les cinc exposicions dedicades a l’arquitecte tarragoní que s’han presentat a Tarragona, Canet de Mar, Sant Joan Despí, Els Pallaresos, i a la sala d’art de la Llibreria Martínez Pérez de Barcelona, abans de cloure el seu recorregut al Palau Robert
D’altra banda, al Jardí s’hi mostrarà l’activitat dels artesans en unes carpes. Una aproximació real a una sèrie d’oficis artesanals que segueixen vius al barri de Gràcia en tècniques com joieria, mosaic, cuir, teixit, marqueteria, miniatura, forja, enquadernació, vidre, laca japonesa, restauració d’art, paper maixé, policromia, pintura, cuina, música o literatura.