El Bòlit Centre d’Art Contemprani de Girona ha presentat Ænvers Girona_Mapes intangibles, comissariat per Flora Bacquelaine (Girona, 1978). Ænvers Girona es tracta d’un nou programa del Bòlit que es presenta en format evolutiu i en procés i que combina cultura, turisme, art i educació, oci i coneixement, i que té com a nucli de reflexions i operacions la ciutat de Girona. La seva primera edició és un exercici col·lectiu que pren la cartografia com a mètode d'investigació urbana i el mapa com a instrument de comunicació.No és tracta d’una exposició que acabi el 9 de desembre. La pretensió és que aquest projecte continui més enllà de l’exposició. El mapa de la ciutat es pren com a metáfora acordada per un grup de persones per agafar-lo i observar-lo des d’una perspectiva subjectiva i sensorial“, explica Bacquelaine.
A partir de la inauguración de l’exposició Ænvers Girona_Mapes intangibles es podrà veure a la sala de la Cambra de Comerç l’anomenada Cartografia subjectiva. mapes efímers & mapes de la quotidianitat. En aquest espai, Maia Kanaan i Olga Taravilla postren un mapa basat en intervencions artístiques informals i efímeres de diversos col·lectius i artistes a l’espai públic gironí dels últims anys. En paral·lel Isa Campo i Alba Sotorra, proposen un audiovisual que planteja un viatge d’anada i tornada, des de l’objectivitat dels plànol, fins a la subjectivitat de l’observador en alterar els punts de vista. També s’hi podrà explorar les primeres derives sonores amb Martí Ruiz Carulla a la Cartografia Sensorial. Mapes derivats i a l’estiu s’hi afegiran les cartografies sensibles amb una intervención específica d’Antoni Miralda en paral·lel a la seva exposición al Bòlit Sant Nicolau
Aquest projecte inaugura també el programa Bòlit residents que en aquesta ocasió està a càrrec de Marta Negre, la qual obre el procés creatiu als docents i alumnes de l’Institut Carles Rahola que participaran en la recerca dels límits sensorials de les ciutats a través dels paisatges sonors. El treball de Marta Negre es presentarà a la tardor i proposa la descoberta de la ciutat tot resseguint els seus termes simbòlics amb els sentits.
Tot prenent el llenguatge cartogràfic com a punt de partida, Ænvers Girona_Mapes Intangibles proposa reflexionar sobre la ciutat i la seva representació, amb altres mapes possibles i altres metàfores de Girona, mitjançant la reapropiació de part dels seus habitants i visitants, per alterar-ne els perfils heretats o adquirits. Per això, s’esdevindran diverses activitats integrades a aquest programa, en què la participació directa i la tecnologia en seran les protagonistes.