El Museu de Sant Cugat s’afegeix, un any més, a la celebració del Dia dels Museus. El Dia Internacional dels Museus se celebra anualment cada 18 de maig des de 1977, seguint la 5a resolució de la XII Assemblea General del Consell Internacional de Museus (ICOM) celebrada a Moscou. Es tracta d'un dia on s'intenta retallar la distància entre els museus i la societat, intentant mostrar al públic els reptes d'aquests, seguint la màxima de que "els museus són una institució al servei de la societat i del seu desenvolupament".
Així mateix, la Nit dels Museus se celebra la nit del dissabte 19 de maig, una altra forma de viure el cap de setmana que també té lloc en altres indrets d’Europa en aquesta 8a edició de la Nit dels Museus.
Activitats a Sant Cugat: Divendres 18 i dissabte 19: Jornades de portes obertes a les dues seus del Museu (Monestir i Museu del Tapís Contemporani). El dissabte 19 els museus estaran oberts fins a les 00 h.
Dissabte 19, a les 12 h: Les gelosies del monestir de Sant Cugat. Una mirada al claustre del segle XI. Visita comentada gratuïta. Museu de Sant Cugat - Monestir. Claustre i sales d'arquitectura. Aquesta activitat s'emmarca dins el programa CRBMC 30 anys, 30 obres, organitzat pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya amb motiu del seu 30 aniversari. El museu col·labora amb la presentació de la gelosia, que va ser restaurada pel CRBMC el 1992.
Gelosia del monestir de Sant Cugat del Vallès. Morter. Segle IX . 115,5 × 37 × 5 cm. Estava col·locada en una de les vuit finestres que hi ha al mur de separació entre el refetor o menjador dels monjos i el claustre del monestir de l’any 1000. En origen, eren dues planxes unides per la meitat, fetes amb morter de calç i sorra, amb una capa de guix al damunt, i amb unes perforacions que permetien l’entrada de la llum i de l’aire. Quan es va retirar la gelosia per restaurar, es va comprovar que era molt fràgil i no es va tornar a posar al seu emplaçament original. Se’n va fer una còpia per a cadascuna de les vuit finestres i l’original s’exposa al Museu de Sant Cugat del Vallès, situat al mateix monestir. És l’única peça d’aquestes característiques a Catalunya