El director general de la Fundació Gas Natural Fenosa, Pere-A. Fàbregas, ha presentat Juli Batllevell, un gaudinià oblidat, la primera exposició temporal que acull el Museu del Gas des de la seva inauguració el passat mes de gener. A través d’un documental, fotografies i peces originals dissenyades per Juli Batllevell, la mostra proposa un recorregut en imatges per la Catalunya de principis del segle XX, una societat en ebullició que va trobar en l’arquitectura la manera més clara de mostrar els profunds canvis socials que van suposar fenòmens com la industrialització, el creixent protagonisme de la burgesia o el naixement de la vida urbana.
Juli Batllevell va treballar amb Gaudí en obres tan reconegudes com el Park Güell o la Casa Calvet, però va decidir emprendre una carrera en solitari, que estaria marcada sempre per l’eclecticisme: al contrari que el seu famós mestre, Batllevell no va apostar per un únic estil. L’arquitecte va decidir imprimir a cada edifici un caràcter singular, que aportés solucions adaptades per encàrrec, fossin modernistes, noucentistes o ni tan sols catalogables en un estil concret. Una de las mostres més clares de l’estil de Batllevell és l’edifici projectat per l’arquitecte l’any 1899 com central de producció d’electricitat a partir de motors de gas i que avui acull el Museu del Gas.
Juli Batllevell (Sabadell, 1864–Barcelona, 1928) no va ser tan sols un dels caps visibles de l’esplendor arquitectònic català de principis del segle XX, sinó que al llarg de la seva dilatada i variada carrera es va dedicar també a l’urbanisme, principalment a la seva ciutat natal, de la qual també en va ser arquitecte municipal. El repte de millorar el traçat urbanístic d’una localitat que, a causa de la indústria, va multiplicar la seva població i va acollir algunes de les fàbriques –especialment les tèxtils- punteres del moment va suposar un complex exercici que va completar amb un perfil professional dels més polifacètics de la seva època.
El Museu del Gas, ubicat a l’edifici Modernista La Energía de la Plaça del Gas de Sabadell (Barcelona), és un nou equipament cultural promogut per la Fundació Gas Natural Fenosa, l’únic museu d’Estat espanyol dedicat a la indústria del gas. Amb la voluntat de preservar i difondre el patrimoni històric del sector del gas i l’electricitat i d’explorar el futur de noves energies i la seva interacció amb el medi ambient, el centre ofereix al llarg de l’any cursos, tallers i activitats per a escolars i professionals. Justament la primera exposició temporal que acull el Museu del Gas repassa la trajectòria professional de l’arquitecte que es va fer càrrec de projectar l’edifici original; Juli Batllevell va crear i dirigir el projecte per encàrrec de Joan Brujas, propietari de La Energía, empresa dedicada a la producció d’electricitat que el 1913 va passar a formar part de Catalana Gas y Electricidad.