PalauRobert_Montserrat_970x250

Notícies

Homenatge a Conxita Grangé, la darrera catalana supervivent dels camps de concentració nazis

Homenatge a Conxita Grangé, la darrera catalana supervivent dels camps de concentració nazis
bonart la torre de capdella - 25/07/19

El Museu Hidroelèctric de Capdella celebra aquest divendres 26 de juliol a partir de les 19 hores un acte d’homenatge a Conxita Grangé, la darrera supervivent catalana dels camps de concentració nazis. L’esdeveniment, organitzat pel Memorial Democràtic, vol ser un reconeixement de la Vall Fosca a Grangé, nascuda l’any 1925 a Espui, un dels 20 municipis d’aquest territori, i que va ser deportada al camp de Ravensbrück l’any 1944. 

L’acte s’iniciarà a les 19 hores amb la inauguració del plafó dels Espais de la Memòria Democràtica de Catalunya, dedicat a Conxita Grangé a la Casa Grangé, d’on és originària. A més, des del divendres 26 de juliol fins al diumenge 18 d’agost, el Museu Hidroelèctric de Capdella també acollirà l’exposició El camp de concentració per a dones de Ravensbrück, produïda per l’Amical de Ravensbrück. En aquest espai, és on va ser reclosa Conxita Grangé fa 75 anys.

Conxita Grangé va néixer a Espui, un dels 20 municipis que formen part de la Vall Fosca, l’any 1925. Des dels dos anys va viure amb els seus oncles a Tolosa de Llenguadoc. Durant la Guerra Civil, la família es va traslladar a Catalunya per lluitar amb el bàndol republicà. En finalitzar la contesa, va tornar a França. Allà va lluitar amb la Resistència als nazis. Juntament amb la seva germana, feia d’enllaç entre els guerrillers i els maquis.

Detinguda l’any 1944, va ser lliurada, torturada i empresonada per la Gestapo a França. Després de recórrer territori francès de sud a nord amb un tren amb 700 detinguts més durant dos mesos, la van internar al camp de concentració de dones de Ravensbrück. Abans de l’alliberament del camp, va caminar durant setmanes per cercar la llibertat i trobar les tropes aliades. Després de retornar a França, on encara viu, es va casar amb Josep Ramos Bosch, un antic guerriller català. Conxita Grangé ha rebut destacades condecoracions de la República francesa, com la Legió d’Honor i la Medalla de la Resistència. Ha dedicat bona part de la seva vida a explicar la seva experiència als escolars i a mantenir viva la memòria de les dones deportades. Actualment, és la darrera supervivent catalana dels camps de con centració i extermini nazis.

A la imatge, Conxita Grangé.

PB_Online_BONART_180X180thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88