Economia: Picasso és la nova exposició del Museu Picasso de Barcelona inaugurada el dia 25 de maig a les 19.00h i que romandrà oberta fins el 2 de setembre. La mostra és un treball obert i clausura un tot una sèrie d’operacions fetes, des de l’Arxiu F.X. sobre la creació de Picasso com a fonament de l’economia de l’art actual.
Comissariada per Valentí Roma i Pedro G. Romero,
Economia: Picasso, forma part del projecte
Archivo F.X: D’economia zero de Pedro G. Romero que té diverses línies de treball i ha estat presentat a diverses seus museogràfiques, com al MNCARS (Silos), a la Biennal d’Art de Venècia del 2009 i, actualment, a la Kunstverein de Stuttgart.
Arxiu F.X.: D’economia zero reflexiona sobre la producció de Picasso i el seu paper a l’economia de l’art. Les obres de l’artista malagueny van marcar un punt de partida en les transaccions del mercat de l’art i l’especulació del valor de l’obra des del començament del segle XX fins a l’actualitat.
El projecte
Economia: Picasso està basat en tres eixos principals: Recorreguts, que integra l’exposició
Economia: Picasso; Laboratoris, format per les sessions
Intercanvis,
Particions i
Amistats; i l’últim, Edició, que gira al voltant de la publicació
Economia.
L’exposició, dividida en set àmbits que tenen com a contrapunt diversos treballs de l’
Arxiu F.X., discorre entre dos documents emblemàtics que actuen a la manera d’inici i final. El primer, la carta de Picasso al seu amic Bas (1897), en què el pintor malagueny descriu les seves impressions després de visitar, per primer cop, el Museo del Prado, i el segon, la revista
Nuestra España, editada pel Comitè per la Defensa de la República Espanyola l’abril del 1938, en què Picasso no solament és el col·laborador estel·lar, sinó que fins i tot apareix com a director del Museo del Prado.
Per l’exposició han cedit obres centres nacionals i internacionals com el MNCARS, l’IVAM, la Fundació Gala-Salvador Dalí, el MACBA, The Metropolitan Museum of Art, el MoMA, The Israel Museum, el New Orleans Museum of Art, The State Museum of Contemporary Art i la Fundació Palau, entre d’altres. A més d’aquests préstecs, el Museu Picasso ha produït i coproduït un seguit d’obres de l’artista Pedro G. Romero que, en la majoria dels casos, es mostren per primera vegada.
El projecte es completa amb tot un seguit d’esdeveniments performatius, conferències, xerrades simultànies i intervencions d’historiadors, artistes i col·lectius que participaran a l’eix Laboratoris. Isidoro Valcárcel Medina, Juan Luis Moraza, Beatriz Preciado, Ignacio Echevarría i Horacio Fernández, entre d’altres, intervindran en aquestes sessions. Així mateix, s’editarà la publicació
Economia de tres volums íntimament relacionats, desenvolupada amb motiu d’aquest projecte al Museu Picasso de Barcelona.
Eugènia Bertran Sallán