Albert Piñeira, diputat de Monuments de la Diputació de Girona; Joan Enric Vives, bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, i Bartomeu Baqué, batlle de Bolvir, han presentat el dia 16 de juny la restauració i el condicionament de l’església de Sant Climent de Talltorta.
Les actuacions han consistit en l’arranjament interior de l’església, atès que el paviment de fusta estava en mal estat i hi havia filtracions d’aigua procedents del subsòl que malmetien les pintures (la teulada s’havia reparat en una intervenció anterior). Durant la intervenció arqueològica prèvia es varen localitzar les restes, molt malmeses, d’un edifici romànic preexistent. Per aquest motiu es va variar el projecte i s'han deixat les restes de l’absis romànic visibles a la zona del presbiteri, mitjançant una estructura de metall i vidre.
L’actuació més difícil i lenta va ser la consolidació i restauració de les pintures barroques que cobrien la majoria dels murs interiors de l’església. Tot i això, aquest treball, realitzat per la restauradora Meritxell Izquierdo, ha estat del tot reeixit, atès que permet observar un dels millors exemples de pintura religiosa barroca de les nostres comarques, que dóna a l’església de Talltorta un caràcter únic.
Edifici religiós bastit al segle XVII però amb intervencions posteriors. Estructuralment, és molt simple: una única nau, amb diverses capelles laterals, un absis poligonal i un petit campanar. L’element més destacat és la decoració pictòrica barroca, que data de l’episcopat de Simenó Guinda i Apeztegui, bisbe d’Urgell del 1714 al 1737. Les pintures, d’estil popular barroc, molt senzill però impactant, representen diverses escenes de la història bíblica.
Les obres es van iniciar el 2004, i la inversió de la Diputació ha estat de 136.711,58 euros; aproximadament el cost total de la inversió, que se situa al voltant dels 250.000 euros.
A la imatge, interior de l'església (Foto Miquel Millan).