Amb l’exposició Victor Papanek: la política del disseny, del 31 d’octubre de 2019 al 2 de febrer de 2020, el Museu del Disseny de Barcelona presentarà la primera gran retrospectiva centrada en el dissenyador, autor i activista Victor J. Papanek (1923-1998). L’exposició pretén redescobrir Papanek com un dels pioners més influents del segle XX de l’enfocament d’un disseny social i ecològic que va començar els anys seixanta plantejant la inclusió, la justícia social i la sostenibilitat, temes d’una gran rellevància per al disseny actual.
És tracta d’una exposició tant retrospectiva com temàtica, en centrar-nos en la persona de Papanek, podem comprendre millor un tema més ampli, en concret, la importància del disseny com a eina de transformació social.
La mostra inclou peces d’alt valor com ara dibuixos, objectes, pel·lícules, manuscrits i gravats, algunes de les quals són inèdites. Aquestes es complementen amb obres d’alguns dels seus contemporanis de les dècades de 1960 a 1980, entre ells George Nelson, Richard Buckminster Fuller, Marshall McLuhan i la iniciativa de disseny radical Global Tools. L’exposició, al mateix temps, examina com el disseny compromès socialment de Papanek està canviant el nostre món avui, així hi trobareu una vintena obres contemporànies de les àrees de disseny crític i social que proporcionen informació sobre l’impacte durador de Papanek al segle XXI.
En segon lloc, del 28 de setembre al 17 de novembre de 2019, el Museu del Disseny acull l'exposició Joaquim Capdevila. Joies 1959-2019, una mostra retrospectiva dedicada al joier Joaquim Capdevila, en el 60è aniversari de la seva trajectòria com a joier i orfebre. Capdevila és una de les figures clau de la Nova joia a Catalunya, un renovador de la visió de la joia com a via d’expressió artística. La mostra, comissariada per Pilar Vélez, es fa coincidint amb la celebració d’Enjoia’t, a cura de l’A-FAD.
Les peces de Joaquim Capdevila són inconfusibles per la seva qualitat plàstica, a mig camí entre la pintura i l’escultura. Joia d’art, joia-objecte o joia-experiment, joia personalitzada o joia única, són denominacions que poden aplicar-se a la seva obra. Ha experimentat amb tot tipus de materials i la seva singularitat rau en una bona part en l’aplicació del color a les peces mitjançant la pintura. Les seves joies són expressió plàstica de reflexions crítiques i experiències viscudes, composicions de format lliure i personal.
A la imatge, Samisen dining chairs de Victor J. Papanek 1973-1975 © University of Applied Arts Vienna, Victor J. Papanek Foundation.